Första snön i Götaland och nästan -20° i Nikkaluokta

Det kalla vädret fortsätter och natten till fredagen den 20:e oktober blev lugnet före stormen i söder. Byar av snö och regn drog in över delar av Götaland och vid tre stationer fanns nu på morgonen ett mätbart snödjup. Södra Vi i Småland och Krakstad i nordligaste Dalsland hade båda 2 cm medan Vårgårda i Västergötland noterade 1 cm. Därmed har nu även Götaland noterat sitt första snödjup för säsongen. För samtliga tre nämnda stationer är det klimatologiskt sett (1961-1990) normalt att den första snön dröjer till strax efter mitten av november. 

Götalands oktoberrekord är 65 cm

Snödjupskartan den 20 oktober 2023.
Snödjupskartan den 20 oktober 2023. Ett tunt snötäcke fanns på morgonen i Götaland. Annat var det i slutet av oktober 1926 då det förekom halvmeterdjup snö i Dalsland. Källa: SMHI. Förstora Bild

Snödjupsrekordet för oktober i Götaland har nästan 100 år på nacken. Den 29:e oktober 1926 uppmättes hela 65 cm i Bäckefors i Dalsland. På andra sidan landskapsgränsen hade Blåbärskullen i Värmland två dagar senare hela 75 cm vilket är gällande oktoberrekord för Svealand. Ett annat mycket respektabelt snödjupsvärde står Gustav Adolf i Västergötland för. Där hade man 45 cm snö den 15:e oktober 1925.

Oväder gav rekordsnödjup i Skara oktober 1921

Fyra år innan, 1921, drabbades södra Sverige av ett svårt oväder som gav 28 cm snödjup i Skara medan snödrivorna var 120 cm i Långared i Västergötland. För Skaras del är oktobersnödjupet från 1921 fortfarande gällande oktoberrekord.

I modern tid förekom stora snödjup i Götaland i oktober 2002. Exempelvis hade Kindsboda 41 cm och Ulricehamn  40 cm just denna dag den 20:e oktober. Båda stationerna är belägna i Västergötland. 

Största snödjup i oktober

Det svåra ovädret den 23 oktober 1921

Nästan -20° i Nikkaluokta

Även natten till fredag den 20:e oktober blev bistert kall i norr. Kallast var det i Nikkaluokta i Lappland. Där sjönk temperaturen som lägst till -19,3°. Precis som föregående natt förefaller det ha varit den lägsta temperaturen i Europa. Högtrycket i norr väntas dominera vädret där ytterligare några dygn framåt varför lägre temperaturer kan komma att rapporteras. 

Max- och minvärden

Höst i nästan hela Götaland

Årstidskartan visar var det blivit meteorologisk vinter (mörkblå färg) och var det fortfarande är meteorologisk höst (mörkbrun färg) per den 15:e oktober.
Årstidskartan visar var det blivit meteorologisk vinter (mörkblå färg) och var det fortfarande är meteorologisk höst (mörkbrun färg) per den 15:e oktober. Källa: SMHI. Förstora Bild

Hösten fortsätter att avancera. De senaste fem dygnen har alla varit kyliga och den meteorologiska hösten har nu omfamnat nästan hela södra Sverige. Endast längs syd- och västkusten samt lokalt i Vänern håller den meteorologiska sommaren ännu stånd. Utifrån den senaste väderprognosen ser det tufft ut för den meteorologiska sommaren. 

Årstidskartan

Trevlig helg!

//Misha