Det kalla vädret fortsätter och natten till fredagen den 20:e oktober blev lugnet före stormen i söder. Byar av snö och regn drog in över delar av Götaland och vid tre stationer fanns nu på morgonen ett mätbart snödjup. Södra Vi i Småland och Krakstad i nordligaste Dalsland hade båda 2 cm medan Vårgårda i Västergötland noterade 1 cm. Därmed har nu även Götaland noterat sitt första snödjup för säsongen. För samtliga tre nämnda stationer är det klimatologiskt sett (1961-1990) normalt att den första snön dröjer till strax efter mitten av november.
Götalands oktoberrekord är 65 cm
Snödjupsrekordet för oktober i Götaland har nästan 100 år på nacken. Den 29:e oktober 1926 uppmättes hela 65 cm i Bäckefors i Dalsland. På andra sidan landskapsgränsen hade Blåbärskullen i Värmland två dagar senare hela 75 cm vilket är gällande oktoberrekord för Svealand. Ett annat mycket respektabelt snödjupsvärde står Gustav Adolf i Västergötland för. Där hade man 45 cm snö den 15:e oktober 1925.
Oväder gav rekordsnödjup i Skara oktober 1921
Fyra år innan, 1921, drabbades södra Sverige av ett svårt oväder som gav 28 cm snödjup i Skara medan snödrivorna var 120 cm i Långared i Västergötland. För Skaras del är oktobersnödjupet från 1921 fortfarande gällande oktoberrekord.
I modern tid förekom stora snödjup i Götaland i oktober 2002. Exempelvis hade Kindsboda 41 cm och Ulricehamn 40 cm just denna dag den 20:e oktober. Båda stationerna är belägna i Västergötland.
Det svåra ovädret den 23 oktober 1921
Nästan -20° i Nikkaluokta
Även natten till fredag den 20:e oktober blev bistert kall i norr. Kallast var det i Nikkaluokta i Lappland. Där sjönk temperaturen som lägst till -19,3°. Precis som föregående natt förefaller det ha varit den lägsta temperaturen i Europa. Högtrycket i norr väntas dominera vädret där ytterligare några dygn framåt varför lägre temperaturer kan komma att rapporteras.
Höst i nästan hela Götaland
Hösten fortsätter att avancera. De senaste fem dygnen har alla varit kyliga och den meteorologiska hösten har nu omfamnat nästan hela södra Sverige. Endast längs syd- och västkusten samt lokalt i Vänern håller den meteorologiska sommaren ännu stånd. Utifrån den senaste väderprognosen ser det tufft ut för den meteorologiska sommaren.
Trevlig helg!
//Misha