Abonnemang på SIMAIR
Läs mer om SIMAIR-abonnemang och hitta kontaktinformation under .
Prisinformation om SIMAIR hittar du under Vill du bli användare?
Att använda SIMAIR
Regionalt haltbidrag
Bidraget från Europa och övriga Sverige
Urbant haltbidrag
Bidraget från emissionskällor inom aktuell tätort
Lokalt haltbidrag
Bidraget från emissionskällor på aktuell väglänk eller aktuellt område.
I SIMAIR-väg finns en lokal spridningsmodell för öppna vägar inbyggd som heter OpenRoad. Denna modell behandlar linjekällor (väglänkar) som oändliga, vilket betyder att den är giltig nära öppna vägar.
I SIMAIR-korsning finns en lokal spridningsmodell som helter Dispersion-Road. Denna behandlar linjekällor som ändliga, vilket betyder att den är giltig på alla avstånd från vägen. Denna modell rekommenderas för vägkorsningar eller andra typer av mer komplicerade trafikmiljöer, där samverkan mellan flera linjekällor har betydelse. Dessutom kan denna modell beräkna det sammanlagda bidraget från både linjekällor och punktkällor, exempelvis i kombination med bidrag från småskalig vedeldning.
SIMAIR-korsning är en gridmodell som ger halter i rutnät vilket möjliggör resultatkartor med yttäckande färgfält för olika haltnivåer över hela beräkningsområdet. SIMAIR-väg ger haltnivå i själva gaturummet så att resultatkartan endast visar färgade linjestycken längs vägsträckningarna.
Kvalitetssäkring
Innan du gör jämförlese, se till att du har kvalitetskonrollerat alla stegen i beräkningen, samt att mätningen som du gör jämförelser med är representativ för den frågeställningen som du undersöker.
Exportera dina SIMAIR-beräkningar i form av Excel-tidsserier. Där har du tillgång till halterna timme-för-timme för hela kalenderåret.
Få även fram dina uppmätta halter timme-för-timme (eller dygn-för-dygn). Klistra in mätningar och SIMAIR i samma dokument (t.ex. Excel). Se till att de har samma tidssträckning, dvs. om den finns tidsperioder där mätdata saknas ska du ta bort motsvarande period även i SIMAIR.
Nu kan du göra jämförelser för aktuella haltmått, dvs. beräkna årsmedelvärden och percentiler. Beräkningarna ska kunna uppfylla kvalitetsmålet enligt Naturvårdsverkets författningssamling NFS 2010:8.
Tips!
Du kan med fördel använda ett lättanvänt Excel-verktyg för att undersöka om kvalitetsmålen klaras, utvecklat av Referenslaboratoriet för tätortsluft - modeller.
Att resultaten från modellberäkningar för en viss plats avviker från uppmätta haltnivåer kan bero på många faktorer. De vanligaste orsakerna är:
Brister i indata till beräkningarna
Ett beräkningsresultat för en luftkvalitetsmodell kan aldrig vara bättre än dess indata. Låg kvalitet på beräkningar kan ofta spåras till brister i indata till modellen. Det är viktigt att korrekta och representativa indata används i beräkningarna.
Mätstationen är inte representativ och jämförbar
Mätstationens egenskaper, och i synnerhet dess placering, är en central aspekt vid jämförelsen. Självklart kan en modell som representerar halter i urban bakgrund inte återge halterna som uppmätts i ett gaturum. Mätstationens klassificering är något som du bör beakta när du utvärderar din modell.
Är din jämförelse korrekt genomförd?
Du bör kvalitetskontrollera så att mätningarna inte innehåller orimliga haltnivåer. Du bör även använda samma tidsperiod för mätningen och modellen (dvs. om mätdata saknas vissa perioder bör du även ta bort motsvarande modellerade halter).
Mer information
För mer detaljer, se artikel på Referenslaboratoriet för tätortsluft - modellers webbsida.
Om du har konstaterat att SIMAIR avviker från mätdata kan modellen ändå ge värdefull information om luftkvaliteten över större områden i din kommun.
Det kan vara rimligt att anta att motsvarande avvikelse mellan SIMAIR och mätningar kan vara att vänta även för andra områden i kommunen. SIMAIR kan fortfarande användas för att kontrollera luftkvaliteten över större områden, om du korrigerar haltnivåerna i beräkningarna enligt dina tidigare slutsatser (dvs. införa en enkel linjärregression av halterna för att korrigera haltnivåerna mot mätningarna).
Läs mer om hur SIMAIR överensstämmer med mätningar under Hur väl överensstämmer SIMAIR med mätningar?.