Kraftig nederbörd i kombination med snösmältningen gav en kraftig vårflod med extremt höga flöden i Torneälven och biflödet Muonioälven.
– Enligt vår senaste hydrologiska prognos ser flödena ut att ha kulminerat i hela Torneälven. Vattennivåerna är kvar på en hög nivå och är långsamt avtagande under veckan, säger Sara-Sofia Asp, vakthavande hydrolog vid SMHI.
Rekordflöden
Det största vattenflöde som någonsin har uppmätts i Sverige var i Torneälven under vårfloden 1968 då det flödade cirka 3700 kubikmeter per sekund. Mätstationen Kukkolankoski i Torneälven ligger ca 3 mil uppströms Haparanda. Sedan 1911 har här vattenflödet mätts här och idag har det kulminerat strax under rekordflödet från 1968.
Vid mätstationen Kallio i Muonioälven kulminerade flödet på 1920 kubikmeter per sekund och det är högre än vårfloden 1968 då den var 1718 kubikmeter per sekund. Muonioälven är det största biflödet till Torneälven.
SMHI varnar för höga flöden och översvämning
SMHI har utfärdat röda varningar för höga flöden och översvämningar. Det finns även orange och gula flödesvarningar utefärdade.
Aktuella varningar från SMHI (uppdateras kontinuerligt).
En röd varning innebär flöden som uppstår i genomsnitt vart 50e år.
En röd översvämningsvarning innebär i detta falla att nationellt viktiga vägar översvämmas. Varningsnivån är direkt kopplad till den beräknade påverkan vid översvämning.
Läget kan förändras
Väderutvecklingen påverkar avsmältningen och därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste varningarna på smhi.se eller i SMHIs app då läget snabbt kan förändras.