Nationaldagsväder

Vädret på svenska nationaldagen den 6 juni är mycket variationsrikt år från år. En genomgång av data från väderstationen på Observatoriekullen i Stockholm visar att dagen här oftast har varit fri från regn medan temperaturen mellan olika år har varierat kraftigt.

svenska flaggan
Foto Lars Sundström

Under perioden 1961-2022 har nationaldagens maximitemperatur i Stockholm som högst varit 29,7° år 1978. Den kallaste 6 juni inföll 1985, som för övrigt var en ganska dålig sommar, med 12,5° som dygnets högsta temperatur och ynka 8,2° mitt på dagen.

Endast nio gånger under åren 1961-2022 har det vid Observatoriekullen fallit mätbar nederbörd kl 08-20 på nationaldagen och då endast i små mängder. Mest föll det 2020 med beskedliga 2,8 mm. Därefter följer 1966 med 2,3 mm. Nederbörden varierar dock mycket från plats till plats under sommaren, så man kan inte dra för stora växlar för övriga Sverige på detta.

Nationaldagsvädret i Sverige de senaste åtta åren

Under nationaldagen 2022 gav en högtrycksrygg rätt soligt väder på många håll i Svealand och upp till mellersta Norrland där det i samband med klart väder blev en kylig natt. Bland annat Stekenjokk i Lapplandsfjällen, Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen och Börtnan i Jämtland som alla uppmätte -3,7° under morgontimmarna. Södra Götaland berördes i stället av ett regnområde som drog in från sydväst under förmiddagen, Karlshamn i Blekinge fick 6,3 mm under dagen (08-20). Varmast under dagen var det i västra Svealand där temperaturen kom upp lite över 20°. Landets högsta temperatur stod Värmland för där Östmark-Åsarna toppade med 24,1° följt av 23,7° i Arvika och 23,5° i Höljes.

Nationaldagen 2021 bjöd på en del regn- och åskskurar i lite större omfattning i samband med en front som kom in västerifrån Det mesta av regnet föll främst i Härjedalen, Jämtland, Gästrikland och södra Lappland. Storlien-Storvallen fick 8,9 mm. På många håll i landet var det ändå högsommarvarmt. Exempelvis så hade Stockholm 26,0° och Haparanda 25,1° som högst. 

Nationaldagen 2020 bjöd på ostadigt väder i så gott som hela landet. De största mängderna föll från norra Svealand upp till mellersta Norrland i samband med att ett nederbördsområde rörde sig norrut över landet. I nederbörden förekom det åska på sina håll, särskilt i ett mindre område i sydostligaste Norrland. Den största dygnsnederbörden fick Härnebo i Hälsingland med 40,3 mm. I söder var det kyligt och dessutom blåsigt längs östra Götalandskusten och på Gotland där stormstyrka uppmättes i vindbyarna. 

Nationaldagen den 6 juni 2019 rapporterade Halmstad en ovanligt tidig tropisk natt med 20,0° som lägsta temperatur. Detta är första gången det inträffat i Sverige på nationaldagen. På dagen var det som varmast i Göteborg med 30,8°. Temperaturen dagtid låg på 25-30° långt upp över landet, dock inte allra längst upp i norr. För Sverige som helhet var detta även månadens varmaste dag. I både Norrland och Svealand uppmättes månadens högsta temperatur. Vädermässigt bjöds det under dagen på sol i östra Götaland och östra Svealand samt större delen av södra Norrland. Längst i norr inleddes dagen med molnigt väder men framåt kvällen klarnade det upp där. I västra Götaland och västra Svealand inleddes nationaldagen med soligt väder men framåt dagen pressade sig ett område med regn och åska in från väster.

Under den varma sommaren 2018 utgjorde nationaldagen den 6 juni lite grann av ett undantag. En högtrycksrygg gav en kylig natt med lokal nattfrost ända nere i inre Götaland. Jönköpings flygplats hade -0,4° som lägst. I Götaland och Svealand nådde dagstemperaturen på en del håll 22-23° som högst. Norr om Dalälven låg temperaturen däremot under 20°-strecket, och längst i norr hade man 5-10° som bäst. Under dagen var det uppehåll och växlande molnighet i större delen av landet, men i norra Norrland förekom regnskurar.

Nationaldagen 2017 bjöd på omväxlande väder med lite sol och värme i främst Götaland och Svealand. Allmänt låg maximitemperaturen mellan 20˚ och 25˚ i södra halvan av landet, men under kvällen drog ett kraftigt nederbördsområde in över södra Götaland. Där föll allmänt över 25 mm regn och allra mest nederbörd uppmättes vid Moheda i södra Småland med 44 mm under dygnet. Norrland fick uppehåll på de flesta håll under nationaldagen.

Högtrycksväder dominerade väderläget i Sverige den 6 juni 2016 vilket för många gav ett fint nationaldagsfirande. Maxtemperaturerna var dock inte så imponerande utan hamnade i allmänhet kring 20° i södra Sverige och 13-20° i norr samt längs ostkusten. Samtidigt var det också så kallade järnnätter med utbredd frost på morgonen i främst Norrland, men även lokalt på flera håll i södra landsdelarna. Den 6 juni noterades -5,2° på den högt belägna stationen i Tarfala i Lappland.

Natten till den 6 juni 2015 drog ett regnväder med blåst och lokal åska in från väster och större delen av landet berördes någon tid under dagen av ovädret. I Stockholm föll 0,1 mm regn under dagen. Detta var första gången sedan 1999 som mätbar nederbörd (0,1 mm eller mer) registrerats i huvudstaden på nationaldagen. Byvindar strax över 20 m/s uppmättes vid några kuststationer i söder och något över 15 m/s i norr. På eftermiddagen och kvällen klarnade det efterhand upp i Götaland och södra Svealand, men den friska västvinden bestod.  Temperaturmässigt var det som allra varmast i östra Småland där exempelvis Oskarshamn och Gladhammar kom upp i 27,3° respektive 27,5°. I övriga Götaland låg temperaturen i regel på 17-25°. I Svealand var det överlag 15-20° medan Norrland hade från 5-10° i fjällen till 13-18° i den östra delen.

Ibland har det snöat

Till de mer kuriösa inslagen hör att marken var snötäckt på morgonen i Mariedamm i sydostligaste Närke den 6 juni 1888. Ett annat fall härrör från västmanländska Hällefors där man på nationaldagen 1920 fick fira Svenska Flaggans dag i 15 cm nysnö mitt på dagen.

Under hungersnödåret 1867 låg både snön och isen på många håll i Norrland den 6 juni.

Efter ett ymnigt och ovanligt sent snöfall den 2-5 juni 1932 rapporterade så Ulvoberg i Lappland ett snödjup om hela 100 cm den 5 juni. Vid samma tillfälle bildades ett nysnötäcke på 87 centimeter i Dalliden i Västerbotten, 75 centimeter i Fagerheden i Norrbotten och 70 centimeter i Grönliden i Västerbotten. 

Bild från Skellefteå museum tagen i Boliden den 6 juni 1932

Nationaldagsfirande i midnattssol

Längst i norr sker nationaldagsfirandet i midnattssol. Utifrån de beräkningar som SMHI använder sig av för solens upp- och nedgång kan vi se att för Jokkmokks, Vuoggatjålmes och Juoksengis del får man, åtminstone för 2023, midnattssol från och med just den 6 juni.