Droppstorlek och fallhastighet

En typisk molndroppe är en miljon gånger mindre än en regndroppe. En molndroppe faller cirka 1 cm per sekund medan en regndroppe kan falla flera meter på samma tid.

Jämförelse av droppstorleken mellan typiska regndroppar, duggregndroppar och molndroppar.
Relativ jämförelse av typiska storlekar (diameter) för droppar av regn (2 mm), duggregn (0,2 mm) och molndroppar (0,02 mm). Foto Weine Josefsson Förstora Bild

En regndroppe är gigantisk i förhållande till en molndroppe. Det går åt cirka en miljon molndroppar för att få samma volym vatten som i en regndroppe.

Det går åt tio molndroppar i rad för att matcha diametern på en duggregnsdroppe. För att få samma volym vatten går det åt tusen.

Droppdiametern för dimma motsvarar molndroppar och varierar från 0,01 till 0,02 mm i lätt icke vätande dimma och i tät vätande dimma är dropparna större 0,02 - 0,04 mm.

Droppstorlek (diameter)

  • Molndroppar 0,01 - 0,1 mm 
  • Duggregnsdroppar 0,1 - 0,5 mm 
  • Regndroppar 0,5 - 5 mm 

Riktigt stora regndroppar kan alltså ha en diameter på 5 mm, men så stora droppar tenderar att splittras sönder till mindre. 

Fallhastighet

  • Molndroppar 1 - 25 cm/s
  • Duggregndroppar 25 - 200 cm/s
  • Regndroppar  200 - 900 cm/s

Regndroppar faller alltså flera meter per sekund medan vanliga molndroppar endast faller några cm på samma tid.

Den vanligaste processen som skapar moln är att luften stiger uppåt och därmed avkyls. Denna hävning sker med typiska hastigheter på några cm per sekund och upp till åtskilliga meter i sekunden.

Med kännedom om detta förstår man att samtidigt som molndroppar faller nedåt stiger de uppåt tillsammans med den luft de befinner sig i. Följden blir att molndropparna hålls svävande.