September 2010 - Både sol och höstrusk

September var kylig och solig i början och slutet, varför den sammanlagda solskenstiden i allmänhet blev något över den normala. I mitten av månaden fick vi däremot vår beskärda del av regn och rusk. På sina håll i Härjedalen hade man till och med några dagar med snötäcke. Hösten låg i början av månaden två veckor före tidtabellen och fortsatte sedan att avancera långsamt söderut under månaden.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Kall inledning

Ett lågtryck över nordligaste Skandinavien medförde säsongens första egentliga snöfall under månadens första dag, men det gav inte upphov till något bestående snötäcke på marken. Det följdes av ett högtryck i väster som med stigande lufttryck kom att dominera vädret i landet. Det medförde klara och soliga dagar.
 
Hösten hade redan i augusti kommit till nästan hela Norrland. Vid månadsskiftet till september hade den även anlänt till delar av Svealand, vilket var omkring två veckor tidigare än normalt. Höst är det enligt den meteorologiska definitionen när dygnsmedeltemperaturen varaktigt ligger mellan 0 och 10 grader efter sommaren.

Högtrycket i väster och ett djupt lågtryck över västra Ryssland gav kalla och friska nordanvindar över landet den 2. Över Östersjön bildades regnskurar som tidvis berörde ostkusten samt Öland och Gotland.

Frostnätter förekom från den 3 lokalt även i inre Götaland och på sina håll i Norrland var det ner till -5º under månadens första nätter.

Soligt och varmare

Högtrycket i väster förstärktes den 4-5 och växte in över mellersta Norge. Norr om högtrycket gav ett frontsystem moln och lätt nederbörd i nordligaste Norrland. Söderut innebar det torra och soliga dagar och efterhand kom varmare luft in över landet. Varmast den 5 var det i Erikstad-Bergarud i Dalsland med 21º.

Den 6 var lufttrycket så högt som 1032 hPa i Storlien-Visjövalen, vilket blev landets högsta notering den här månaden.

Från den 6 till den 8 var det i princip uppehåll i hela landet. Nattetid förekom på flera platser utbredd strålningsdimma på grund av den klara väderleken.

Dagstemperaturerna steg och den 7 uppmättes den högsta temperaturen i Västerbotten, närmare bestämt 22.7º i Petisträsk. Detta var också den högsta temperaturen för hela månaden i Sverige.

Karta med soltimmar under september 2010
Antal soltimmar i september 2010 Förstora Bild
Medelmolninghet under september 2010
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under september 2010 Förstora Bild

Regn västerifrån

Omkring den 10 försköts högtrycket österut och flera dagar följde med regn och blåst då lågtryck och frontsystem avlöste varandra. Till en början föll nederbörd i Götaland, för att kommande dagar beröra hela landet. Dock var det den 13 tillfälligt uppehåll i stora delar av Svealand och Norrland.

På Sylarna uppmättes den 14 orkanbyar med vindhastigheter upp till 34 m/s, och samtidigt förstärktes nederbördsområdena. Den 15 uppmättes 44 mm regn i Havraryd i Halland respektive 40 mm i Långträsk i Lappland. Den 16 fick Södersel i Ångermanland 40 mm och följande dygn fick Sollefteå i samma landskap hela 49 mm regn.

Temperaturen sjönk och från den 15 till den 18 var det som mest 17º i landet. Den 18-20 passerade nya områden med regn och skurar, och det förekom regnmängder över 20 mm på flera håll i landet.

Varmare i söder, snöfall i Härjedalen

En högtrycksrygg med varmluft växte in över södra Sverige omkring den 22 och stabiliserade vädret där. I gränszonen mellan den varma luften i söder och den kyligare luften i norr förekom nederbörd. Den 23 regnade det mest i Dalarna där Ulvsjö fick 35 mm. Samma dag var det 21º i både Lund och Markaryd.

Gränsen mellan varm och kall luft låg den 24 kvar över landet vilket gav mer nederbörd. Rikligast med regn föll det över ett område i Svealand och södra Norrland. Allra mest fick Ramsjö i Hälsingland med 51 mm.

På flera håll övergick regnet i snöfall och i Myskelåsen i Härjedalen låg det hela 22 cm nysnö på morgonen den 25. I Sveg hade man 10 cm nysnö vilket var det största snödjupet där i september sedan 1954. I den varmare luftmassan i söder förekom åska i ett stråk från Skåne och norrut in över Småland.

Mer nederbörd föll under dagen den 25 i främst västra Svealand och Götaland. Störst regnmängd fick Säter i Dalarna med 37 mm. Åskade gjorde det även denna dag i östra Skåne och södra delen av Småland.

Soliga dagar och kalla nätter

Den 26 och 27 växte ett högtryck in över norra Sverige från väster och kom sedan att styra vädret månaden ut. Samtidigt trängdes varmluften i söder bort.

Den 28 berördes de östra delarna av Götaland och Svealand av ett lågtryck i öster som gav moln och blåst. På Ölandsbron registrerades då upp till 27 m/s i vindbyarna. I övrigt var det mestadels klart och soligt på dagarna, men kalla nätter. Natten till den 28 hade Ljusnedal i Härjedalen -8.2º, och följande natt -9.0º. Detta var också månadens lägsta temperatur för landet som helhet.

Höst i nästan hela landet

Nattfrost förekom även ända nere i Götaland under månadens sista nätter. Men med solens hjälp steg temperaturen dagtid, i Sundsvall och Hudiksvall var det upp till 17º den 30.

Vid månadens slut hade hösten tagit sig ända ner i Götaland, och det var nu endast längs med kusten i södra Götaland som sommaren dröjde sig kvar.

Karta över åskdagar september 2010
Åskdagar september 2010 Förstora Bild
Karta över blixturladdningar september 2010
Urladdningar september 2010 Förstora Bild
kart text