September 2007 - Höstmånad

Ett flertal passerande lågtryck medförde att kallare perioder avlöstes av varmare. Mulna och regniga perioder blandades med soliga så att månadens väder som helhet blev en blandning vars genomsnitt hamnade ganska nära de normala värdena för perioden 1961-1990. Under de senaste tio åren har september oftast varit varmare än normalt men i år levde den upp till sitt gamla namn Höstmånad.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Höstväder

I samband med klart väder inleddes månaden med säsongens ditintills lägsta temperatur, -7.3°, i Latnivaara i norra Lappland. Men ett lågtryck var på väg in över landet från väster den 1.

Nu följde ett antal ostadiga dygn, då kall luft strömmade ner från norr och nederbörd föll i samband med de fronter som passerade. I det av torka drabbade östra Svealand fick man omkring 20 mm den 3-4, då även åska och hagel förekom där.

På kvällen den 4 kom en högtrycksrygg in från väster. Den var en utlöpare från ett högtryck över Brittiska öarna och kom att styra lågtryckens banor in över Sverige den kommande veckan.

Ryggen stabiliserade vädret tillfälligt, men redan på eftermiddagen den 5 passerade en front. Strömningen blev därvid västlig och nederbörd föll i Jämtland och angränsande landskap, mest regn fick Ytterhogdal i Hälsingland med 21 mm den 7.

Ett mindre lågtryck över östra Svealand fördjupades den 8 och kraftig åska uppträdde i framförallt Närke och Södermanland samt över Småland och Öland.

Lokalt i dessa landskap föll drygt 20 mm. De följande dygnen fortsatte det ostadiga vädret. Ett mindre lågtryck gav under natten till den 11 hela 48 mm på Gotska Sandön.

När det försvagades den 11-12 skedde en viss stabilisering i söder samtidigt som ett nederbördsområde passerade över norra Sverige. Då en högtrycksrygg passerade den 13 blev det en av månadens soligaste dagar, utom i fjällen.

Fortsatt ostadigt och blåsigt

Den 14 drog en front med nederbörd in från väster över hela landet och gav ostadigt och blåsigt väder. Bakom fronten blev vinden nordvästlig över landet den 15 och då uppmättes en högsta medelvind på 22 m/s både vid Nidingen och Örskär samt vindstötar på hela 27 m/s i Östersund-Frösön.

Nästa nederbördsområde kom den 16 från väster in över Götaland och drog vidare norrut över landet den 17. I Norrland förekom även inslag av snö och från några platser i östra Jämtland rapporterades ett snötäcke på 1-2 cm på morgonen.

Under dagen den 17 och natten till den 18 föll över 30 mm i framförallt södra Norrbotten och i angränsande delar av Lappland och Västerbotten, bl a fick Piteå 37 mm.

Ett mindre lågtryck över södra Östersjön gav nederbörd över framförallt Götaland den 18. Under inflytande av en högtrycksrygg, som kom in över Sydsverige från väster den 19, blev det tillfälligt uppehållsväder på förmiddagen i södra och hela dagen i norra Sverige.

Nya lågtryck var på väg in från väster, nu på två banor söder om ett lågtryckscentrum över Island. Detta gav västliga vindar och fortsatt höstväder. På den sydliga banan kom det första lågtrycket in över västkusten på eftermiddagen den 19 och nästa följande dygn.

Samtidigt var fronterna och även nederbörden svagare på den nordliga banan över Norrland. Mest nederbörd under dessa dygn föll därför i västra Götaland.

Medelmolninghet under september 2007
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under september 2007 Förstora Bild
Karta med soltimmar under september 2007
Antal soltimmar i september 2007 Förstora Bild

Mild luft

Den 23-24 påverkades vädret av ett högtryck över östra Europa som sköt in en rygg över östra Sverige varvid lågtrycken rörde sig väster om Norge och vindarna blev sydliga.

Mild luft fördes därmed upp över landet och på många håll noterades då månadens högsta temperaturer, exempelvis hade Göteborg 22°, Örebro 21° och Hudiksvall 19° den 23. I Lycksele var det 17° den 24.

Den 25 blev dygnsmedeltemperaturerna över 10° utom i de högst belägna områdena i fjällen.
 
Ett lågtrycksområde söder om Island började röra sig österut den 24 och gav först regn och blåst i fjällen, men redan på kvällen kom ett nederbördsområde in över västkusten och de följande dygnen blev vädret åter ostadigt.

Högtryck följt av nya lågtryck

Den 27 hade ett högtrycksområde i väster sakta pressat undan resterna av lågtrycksområdet. Det klarnade upp och temperaturen sjönk under natten varvid dimma bildades under morgontimmarna framförallt i Götaland och södra Svealand.

Högtrycket gav nu några dagar med soligt väder i Norrland. Ett lågtryck var söderifrån på väg mot Danmark, varvid ett nederbördsområde drog in över sydligaste Sverige med början den 28.

Regnet ökade i intensitet den 29, då lite mer än 30 mm uppmättes i Hörby och Pärup i Skåne samt i Emmaboda i Småland.

I norra Sverige blev morgonen klar och kall och därmed noterades månadens lägsta temperatur -9.9° i Börtnan i Jämtland och i Ljusnedal i Härjedalen.
 
I större delen av landet blev det mulet och regn den 30, då även kraftig åska förekom i Västerbotten.

Karta över åskdagar september 2007
Åskdagar under september 2007 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar september 2007
Totalt antal blixtar september 2007 Förstora Bild
bildtest