Vattenföring, markvatten och grundvatten
Kall inledning
Det kyliga väder som avslutade september fortsatte en bra bit in i oktober med endast någon dags undantag. Exempelvis den 1 berörde ett lågtryck Götaland och södra Svealand med regn. Även åska förekom längs västkusten.
På baksidan av lågtrycket avancerade kylig och torr luft vidare söderut och den 2 bjöd på mycket sol i stora delar av landet. Nattetid sjönk temperaturen till ett par minusgrader ända nere i södra Götaland, kallast med -5.4° hade Horn i sydligaste Östergötland natten till den 3.
Lågtrycksbetonat
Ett omfattande lågtryck berörde sedan stora delar av landet med nederbördsmängder över 20 mm i Götaland, Svealand och i södra Norrland den 3. I Västmarkum i Ångermanland uppmättes 45 mm och Marbäck i Halland fick 35 mm. Dagen efter fick västra Götaland och Norrlandskusten omkring 20 mm. Totalt fick Vrå i sydvästra Småland 59 mm dessa dygn.
I nordvästra Svealand och de södra Norrlandsfjällen föll istället snö. På morgonen den 4 hade Höglekardalen i Jämtland 31 cm nysnö. I samband med lågtrycket rapporterades även medelvindhastigheter på 21-22 m/s vid flera kuststationer i Götaland den 4 samt på Örskär vid Upplandskusten den 4 och 5.
Den hårda vinden medförde att träd blåste ned över elledningar vilket gav strömavbrott i delar av södra Götaland. När lågtrycket passerat svepte nordvindar ner över landet och en tillfällig högtrycksrygg etablerades.
Snöfall
Den 6-7 passerade ett nederbördsområde med regn och snö hela landet. På många håll föll 20-30 mm den 6 och i norra Norrland lika mycket den 7. Nederbördsområdet följdes även av syd- och sydvästvindar i Götaland den 6 då månadens högsta temperatur, 15.9°, noterades i Lund.
Hård vind uppmättes den 6 på västkusten och den 7 utanför Svealands- och södra Norrlandskusten. På morgonen den 8 var stora delar av Lappland, Norrbotten, Västerbottens inland och de södra Lapplandsfjällen snötäckta. Skröven och Murjek i norra Lappland fick 25 respektive 20 cm blötsnö. I Norrbotten och Västerbotten orsakade blötsnön elavbrott och trafikproblem. Under dagen den 8 gav ett annat nederbördsområde Götaland och södra Svealand regn.
Kallt
Den 9 och 10 rådde mestadels nordvästvindar i hela landet. Det var soliga dagar men i fjällkedjan förekom snöbyar. Den 11-14 rådde högtrycksbetonat väder, framför allt i norr. Ett nederbördsområde berörde dock södra Sverige den 11 och 12. Flahult i Småland hade på morgonen den 13 ett snötäcke på 5 cm.
I Pajala i norra Norrland uppmättes minimitemperaturer omkring -20° varje dag, vilket är ovanligt så tidigt på säsongen. Allra kallast var det den 13 då månadens lägsta temperatur på -21.9° noterades. I Ljusnedal i Härjedalen avlästes -15.5° den 14. Samma dag berördes de ostligaste delarna av landet av ett lågtryck från öster då 22 m/s i medelvind uppmättes på Ölandsbron.
Milt i norr
Den 15 blev det varmt i norr då västvindar drog in. I Piteå uppmättes då en maximitemperatur på 12°, vilket var landets högsta temperatur den dagen. Det milda vädret i norr fortsatte i ett par dagar och snötäcket minskade där.
I söder var det fortsatt kallt med -8° i Horn på morgonen den 16 innan ett nederbördsområde kom in. Detta gav regn, som i delar av Götaland hade inslag av snö, 37 respektive 36 mm nederbörd uppmättes på morgonen den 17 i Flahult i Småland och i Älvkarleby i norra Uppland. Den 18 gav en front regn och snö i östra Svealand och snö i Norrland. Där fortsatte snöfallet även den 19.
Gråmulet
Den 20-24 styrde ett högtryck i öster vädret och det var mestadels uppehåll men gråmulet och på många håll förekom dimma. Natten till den 25 rörde sig ett lågtryck med tillhörande fronter in över landet från sydväst. Varm fuktig luft fördes upp över landet och gav den 25-26 både dimma, regn och längst i norr snö.
De största nederbördsmängderna föll i västra Götaland. Temperaturerna steg också i hela landet. I Gladhammar i östra Småland uppmättes 13° den 26. De sista dagarna i månaden var vädret högtrycksbetonat med mycket moln. I de klara områden som ändå förekom uppmättes åter låga minimitemperaturer i hela landet.