Oktober 2009 - Temperatur och nederbörd

Hela landet hade temperaturer under de normala, vilket numera är ganska ovanligt. Månadens största snödjup på 40 cm uppmättes i Katterjåkk redan den 11.

Kallare än normalt

Hela landet hade temperaturer under de normala, vilket numera är ganska ovanligt. Senast detta inträffade var i mars 2006. För att hitta en kall oktober i större delen av landet får man gå tillbaka till 2003.

De minsta temperaturunderskotten återfanns i norra Norrlandsfjällen och utmed ostkusten. Den 11-14 uppmättes temperaturer mellan 20 och 22 minusgrader i de nordligaste delarna av landet vilket är mycket ovanligt så tidigt på säsongen.

Medeltemperaturens avvikelse från det normala oktober 2009
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i oktober 2009 Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i oktober 2009
Medeltemperaturen i oktober 2009 Förstora Bild

Torrt i fjällen

Framför allt i fjällen var det torrare än normalt. I Naimakka och i Hemavan i norra Norrland var det den torraste oktobermånaden sedan 1974. Nederbördsunderskotten i västra Svealand och inre Norrland medförde att snötäcket i oktober blev rätt normalt både till utbredning och tjocklek, trots det kalla vädret.
 
I mitten av oktober förekom även snöfall i södra Sverige vilket lokalt gav ett kortvarigt snötäcke. Månadens största snödjup på 40 cm uppmättes i Katterjåkk redan den 11.

Karta över nederbörd i procent av det normala under oktober 2009
Nederbörden i procent av det normala under oktober 2009 Förstora Bild
Karta över nederbörd i oktober 2009
Nederbörd under oktober 2009 Förstora Bild