Maj 2007 - Rikliga regn - rekord i norr

Efter den rekordvarma inledningen av våren gjorde de rätt normala majtemperaturerna ett ganska kyligt intryck. Till det har också ett mulet och regnigt väder bidragit. Av våra solstationer har de flesta också fått färre soltimmar i maj än i april. I norra Lappland blev månaden rekordblöt och på många håll i landet föll lokalt stora regnmängder i samband med skurar. Dessa åtföljdes ofta av åska som ofta var omfattande och ovanligt frekvent med upp till 7 dygn vid västkusten. Helt normalt kom nu också sommaren till hela Götaland, Svealand och östra Norrland.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Allt varmare

Under första maj rörde sig varm luft österut över landet. Vid Nordkap fanns ett lågtryck som dagen efter rörde sig ner över Finland och medförde att kyligare luft tillfälligt strömmade ner med frisk nordlig vind vid ostkusten.
 
Flera lågtryck med frontsystem kom in över norra och mellersta Sverige den 3-5 och gav lätt nederbörd i Norrland. I söder var det samtidigt torrt och det blev allt varmare med upp till 23° i Målilla den 6.

Torkan bröts

Värmen och det torra vädret i söder tog slut då ett regnområde över Nordsjön nådde västkusten på kvällen den 6. Dagen efter nådde det nordligaste Sverige och gav där också snö.

Sedan regnet passerat föll mestadels skurar med en hel del åska. Nordligaste Norrland fick också fram till den 11 fortsatt regn och snö i gränsområdet till kallare luft i nordost.

Nederbörden blev där riklig den 9-10 då mängder med som mest 31 mm föll i Björkudden i norra Lapplandsfjällen.

Över Götaland passerade den 10-11 ett par nya nederbördsområden då Torup och Ljungby fick 24 mm .

Drygt 20 mm uppmättes också i Värmland när nästa nederbördsområde passerade upp över landet den 13-14. Månadens lägsta temperatur noterades också den 10 i Börtnan i Jämtland med -9°.

Medelmolninghet under maj 2007
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under maj 2007 Förstora Bild
Karta med soltimmar under maj 2007
Antal soltimmar i maj 2007 Förstora Bild

Oväder och kraftigt regn - snö i fjällen

Ett nytt regnområde kom under natten till den 14 in över Götaland och fortsatte norrut. Varmare luft fördes tillfälligt in med regn- och åskskurar.

Ett stråk med åska från Mälaren upp mot Siljan rörde sig mot nordost och drabbade Virsbo mellan Västerås och Fagersta vid 18-tiden med kraftiga fallvindar. Det orsakade omfattande skadegörelse.

De största regnmängderna uppmättes främst i västra Svealand där Våmhus i Dalarna fick 31 mm .

Den 15-16 fick södra Sverige tillfälligt torrare och soligare, medan ett lågtryck med nederbördsområde, med regn men även snö längst i norr, passerade över mellersta och norra Norrland.

Mest regn föll i södra Lappland där Vilhelmina fick 32 mm den 15. Över sydvästra Sverige kom redan på eftermiddagen den 16 ett kraftigt regnområde in varvid över 30 mm regn uppmättes i södra Halland och nordvästra Skåne där Nyhamnsläge fick 47 mm.

Regnvädret fortsatte dagen efter upp över Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. I fjällen föll snöbyar den 16-17 och i norra Lappland fick Jokkmokk 24 mm regn och snö natten till den 18, vilket där gav ett tillfälligt snötäcke på 5 cm .

Den 19 var det sedan dags för nästa regn-område västerifrån, som berörde hela landet.

Fortsatt ostadigt i norr

Den 20 rådde uppehållsväder och det blev varmare. På eftermiddagen drog dock en del skurar in över norra och västra Norrland liksom även den 21.

Högsommarvarm luft från Centraleuropa kom då tillfälligt upp över sydligaste Götaland och gav där temperaturer på drygt 25°.
 
I gränsområdet till den svalare luften i norr rörde sig då också ett regnområde upp över Götaland, Svealand och sydligaste Norrland.

I varmluften förekom också kraftig åska i Götaland varvid Fägerhult i södra Västergötland fick 42 mm. När varmluften dagen efter retirerade fick sydostligaste Sverige regnskurar och kraftig åska.

Över norra och mellersta Sverige rörde sig ett flertal lågtryck med nederbördsområden in från väster den 22 till 26.

I söder rådde samtidigt mest uppehåll. Regn och åska förekom dock då varmare luft trängde norrut såsom den 25 då Ölands södra udde fick 27 mm regn. Det var varmast i östra Sverige, där Målilla samma dag hade 26°.

I västra Götaland var det kallare och frost förekom natten till den 27.

Soligt i norr - högsommarvärme i söder

Från ett högtryck över Island växte en rygg in över norra Norrland från den 28 och gav där klart väder. I gränsområdet till varm och fuktig luft som börjat komma in över södra Sverige den 27 var det däremot molnigt och regnigt.

Den 27-30 förekom också utbredd och kraftig åska över vattnen runt Sverige, men även in över land såsom i sydvästra Götaland och östra Svealand den 29. Lokalt föll stora regnmängder, exempelvis 37 mm i Vitsand i norra Värmland.

Det var då varmast i västra Götaland där månadens och årets hittills högsta temperatur, 27°, noterades i Munka-Ljungby i Skåne. Längst i norr steg även temperaturen på sina håll över 20° i det soliga vädret den 30.

Mellan värmen i norr och i söder föll under majs sista dag över 20 mm regn i norra Götaland och södra Svealand med som mest 31 mm i Boxholm i Östergötland.

Karta över åskdagar maj 2007
Åskdagar under maj 2007 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar maj 2007
Totalt antal blixtar maj 2007 Förstora Bild
bildtest