Maj 2006 - Kort sommar inledde

Redan den 3-5 gjorde sommaren entré i en stor del av landet och på många håll var maximitemperaturen över 20° i upp till tio dagar. Värmen och uppehållsvädret bidrog till extremt höga björkpollenhalter i södra Sverige. Månadens högsta temperatur, 27°, noterades också redan den 9 i Västerlösa utanför Linköping. Den 13 hade dock Ishavsluft dragit ner över hela landet, vilket bromsade upp blomningen. Resten av månaden dominerade ovanligt kyligt och ostadigt väder, då temperaturen inte gick över 20° och nästan hela landet fick nederbörd varje dag från den 19.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Regn i söder - sedan kom sommaren

Vid månadsskiftet täckte ett regnområde södra Sverige. Det rörde sig långsamt norrut dagen efter då det även förstärktes av ett regnområde nerifrån Polen.

I Härjedalsfjällen förekom också snöfall. Mest regn föll i Värmland där Karlstad fick 31 mm den 1. I norra Sverige gav däremot en högtrycksrygg från Ryssland vackert vårväder dessa dagar.

Högtrycket över västra Ryssland rörde sig därefter västerut, varvid lufttrycket den 7 blev extremt högt för att vara i maj. Högst lufttryck hade Merkenes i Lapplandsfjällen med 1042.1 hPa.

Vädret blev soligt och allt varmare från den 3. Värmen höll i sig med eftermiddagstemperaturer på omkring 25° och sommaren kom därmed den 3-5 till större delen av landet.

Under klara nätter sjönk dock temperaturen under noll ända nere i Götaland där t ex Horn i Östergötland hade -2° den 6. Samma dag var den högsta temperaturen i landet 26° i Älvsbyn i Norrbotten.

Temperaturskillnaden var också stor mellan inland och kust. Vid ostkusten i södra Sverige medförde ostlig vind att temperaturen hölls nere på grund av det kalla havet.

Så när Örebro hade 26° den 8 hade Ölands norra udde bara 8°. Vid kusten förekom också en del dimma. Kyligare luft började komma in längst i norr den 8, där Katterjåkk bara kom upp i 8°, medan värmen i övrigt höll i sig ytterligare några dagar.

Månadens högsta temperatur 27° noterades därvid i Västerlösa utanför Linköping den 9.

Slut på sommarvärmen

Molnigheten i nordligaste Sverige ökade och uppehållsvädret som varat i praktiskt taget hela landet i sex dygn bröts där av fronter med regn och skurar från den 10.

Dagarna efter hade kallare och ostadigare väder brett ut sig över mellersta och norra delen av landet med snö i fjällen och nordligaste Lappland.
 
Åska förekom där vid kallfronten den 11, men även i samband med skurar i varmluften i Uppland och norra Östergötland.

Ett lågtryck rörde sig under natten till den 13 österut över norra Svealand och sydligaste Norrland och bakom lågtrycket utbredde sig kyligare luft även över södra Sverige. I samband därmed föll både snö och regn, varav Ytterhogdal i Hälsingland fick hela 40 mm.

Där liksom i Sveg i Härjedalen hade man också ett snödjup på 12 cm på morgonen den 13. Även i norra Dalarna kunde då Ulvsjö rapportera 1 cm.

Medelmolninghet under maj 2006
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under maj 2006 Förstora Bild
Karta med soltimmar under maj 2006
Antal soltimmar i maj 2006 Förstora Bild

Fortsatt kyligt och ostadigt

Kall luft med maximitemperaturer på bara omkring 15° strömmade den 14-17 ner över landet med snöfall i fjällen och längst i norr.

På många håll noterades därvid månadens lägsta temperaturer, längst i norr även den 18. Nattfrost förekom ända nere i Götaland där Fägerhult i södra Västergötland hade -4° den 15 och i norra Lappland hade Latnivaara -10° den 16.

I gränsområdet till varmare luft över Centraleuropa bildades ett stort antal regnområden. De passerade hela landet och efterföljdes ofta av skurar.

Större nederbördsmängder föll i Svealand och nordligaste Götaland den 17 med som mest 27 mm i Kristinehamn, och i nordvästra Götaland den 19 då Fägerhult fick 22 mm.

Från den 20 började lite varmare luft att österifrån strömma in över norra Norrland, där Överkalix den 21 hade 19°. Lika varmt var det där den 22, men då även i sydöstra Götaland som tillfälligt fått in lite varmare luft.

Värmen fick dock ett snabbt slut, då en kallfront med åska och regn passerade södra Sverige den 22-23.

Största nederbördsmängderna uppmättes i Svealand och nordvästra Götaland, där Gårdsjö i Västergötland fick hela 30 mm den 22. Nästan hela landet fick regn och skurar även de följande dagarna.
 
Delvis riklig nederbörd med över 20 mm fick inre Södermanland den 23 och delar av Ångermanland samt nordligaste Norrland den 24. Efter regnet i norr blev det åter kallare även i norra Norrland.

Kraftig vind, åska och tromber

Ett intensivt lågtryck passerade över Svealand den 24 och medförde att natten och morgonen blev mycket blåsiga i södra Sverige. Högst var byvinden mitt på dagen med 22 m/s vid Örebro flygplats.

Det var något varmare och tillfälligt lite stabilare väder i söder den 27 och längst i norr den 29-30. Det ostadiga vädret, nu även med delvis kraftig åska, fortsatte dock varvid stora regnmängder uppmättes på en del håll.

Mest fick Emmaboda i Småland med 32 mm och Tandsbyn i Jämtland med 31 mm den 29. Natten till den 30 var dock klar med frost lokalt i Götaland. Tromber observerades också i samband med åska den 28 i Alingsås och den 30 vid Tomelilla i Skåne.

Karta över åskdagar maj 2006
Åskdagar under maj 2006 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar maj 2006
Totalt antal blixtar maj 2006 Förstora Bild
bildtest