Vattenföring, markvatten och grundvatten
Mycket varm inledning
För årstiden mycket varm luft täckte Sverige i början av juni. Den 1 hade Hudiksvall hela 31.4°, vilket om det inträffat en dag tidigare skulle ha inneburit norrländskt majrekord med nästan en hel grad.
Som en följd av det varma och torra vädret rasade samtidigt en omfattande skogsbrand i trakten av Hassela i Hälsingland.
Nästa dag hade temperaturen i södra Norrland sjunkit med drygt fem grader bakom en kallfront. Men denna temperatursänkning var bara tillfällig.
Den 5 hade Umeå 30.1°, och så varmt har man inte haft där i juni månad sedan 1891. Nästa dag, nationaldagen, noterades månadens högsta temperatur i landet med 32.3° i Falun-Lugnet.
Efterhand bildades en del värmeåskväder, exempelvis den 7 när vår station i Klövsjöhöjden i Jämtland rapporterade 31 mm regn på en halvtimme.
Samma dag bildades över sjön Bolmen i Småland en stoftvirvel, som enligt uppgift kastade småbåtar 30-40 meter upp i luften.
Betydligt kyligare luft
Ett lågtryck som natten till den 9 fördjupades över södra Finland medförde att betydligt kyligare luft utbredde sig över norra Norrland med ostlig vind.
Samtidigt förstärktes ett nederbördsområde som gav snöfall på flera håll.
I Karesuando bildades tillfälligt ett snötäcke på 3 cm, något som inte inträffat där i juni månad på tio år. Den 10 kom ett annat och rätt omfattande lågtryck in över mellersta Skandinavien.
Det medförde efterhand allmänt ostadigare väder och till en början kraftiga sydvästvindar över södra Sverige.
Kymbo i Västergötland rapporterade vindbyar på 24 m/s och i Småland förekom trädfällning i samband med den hårda vinden.
Den 12 bröts en torrperiod, som vid västkusten lokalt varat i 41 dygn, (se sidan 18). I samband med tillfälligt klart väder nattetid blev det rejält kyligt.
Piteå hade -0.4° den 13, vilket är lägsta junitemperaturen där sedan 1955. Samma natt hade Lillhärdal i Härjedalen -1.8° och Fägerhult i Västergötland -0.6°.
Det lågtrycksbetonade och ostadiga vädret fortsatte i hela landet de följande dagarna, och vid flera tillfällen rapporterades regnmängder över 20 mm.
Nikkaluokta fick exempelvis hela 44 mm den 15. Dagen efter gav åskskurar 23 mm på en timme vid SMHIs mätplats i Norrköping.
Fortsatt ostadigt under midsommar
Den 19 kom tillfälligt lite varmare luft in söderifrån. I Lund nådde temperaturen 25° och så långt norrut som i Lycksele var det 22°.
Redan samma kväll drog dock en kallfront tillsammans med sitt regnområde in över västkusten.
Detta passerade över Norrland på midsommarafton och följdes av regnskurar i Götaland och Svealand.
I samband med ett lågtryck, som under midsommardagen långsamt rörde sig upp över norra Sverige, förekom utbredda åskväder. Mest regn rapporterades från Kusmark i Västerbotten med 29 mm.
Nattavaara fick 26 mm, varav 23 mm på en timme. Lågtrycket påverkade vädret i norra Norrland även under söndagen den 22 då Haparanda fick 28 mm.
Framför mycket varm luft, som tillfälligt strömmat upp över kontinenten, kom samtidigt ett område med regn och åskskurar in över södra Sverige. Den 23 rörde sig detta nederbördsområde upp över Norrland och gav 30 mm i Hassela.
Tillhörande lågtryck medförde mycket blåsigt väder över södra Sverige med lokala stormbyar vid västkusten.
På många håll i norra Norrland föll mycket regn även den 24. Då fick Porjus 59 mm och Jokkmokk 47 mm, vilket för båda stationerna innebär nytt dygnsrekord för juni.
Kyliga nätter för årstiden
Lågtrycket låg kvar över norra Norrland ytterligare några dygn med regn och skurar. För övrigt i landet följde några mycket kyliga nätter i samband med tillfälliga uppklarningar.
Grundforsen i Dalarna hade -1.9° den 25 och Ljusnedal i Härjedalen -3.1° den 26. Detta är den lägsta temperaturen i Sverige så sent på säsongen sedan 1986.
Samma natt var det så långt söderut som i Hagshult i Småland endast +0.5°, och därmed säkert frost närmast marken.
Från den 27 stabiliserades vädret i norr medan södra Sverige berördes av regn- och åskskurar. Söndagen den 29 var dock något av en mellandag med mest bara lätta regnskurar.
Det innebar också något stigande dagstemperaturer med som högst 25° i Valla i Sörmland.
Den 30 drog nya regn- och åskskurar in över södra delen av landet. Då rapporterades även ett par tromber från området mellan Stockholm och Arlanda.