Juni 2008 - Temperatur i havet

Kombinationen av varmt väder och svaga vindar skapade snabbt varmt ytvatten. Den 10 passerade ett lågtryck landet och kraftiga vindar längs hela kusten blandade snabbt om det varma och relativt tunna ytlagret som hade bildats i havet.

Bad på nationaldagen men inte vid midsommar.

Den värme som etablerades över riket i slutet av maj fortsatte fram till andra veckan i juni. Kombinationen av varmt väder och svaga vindar skapade snabbt varmt ytvatten.
 
Längs västkusten och den södra delen av ostkusten var det på många håll behagliga badtemperaturer och lokalt finns rapporter om temperaturer kring 20°.

Den 10 passerade ett lågtryck landet och kraftiga vindar längs hela kusten blandade snabbt om det varma och relativt tunna ytlagret som hade bildats i havet.

I Bråviken vid mätaren i Marviken noterades en ytvattentemperartursänkning på över 5° på mindre än 12 timmar. Under resten av månaden var uppvärmningen liten då väderläget dominerades av lägre temperaturer, moln och regn.

Generellt var medeltemperaturen i Bottenvikens ytvatten normal, men i Bottenhavet var temperaturöverskottet cirka 2° över det normala. I Östersjön, Kattegat och Skagerrak var, i likhet med i fjol, temperaturerna högre än normalt, cirka 2°.

Karta över ytvattentemperatur i havet 16 juni 2008
Ytvattentemperatur i havet 16 juni 2008 Förstora Bild
Karta över ytvattentemperatur i havet 30 juni 2008
Ytvattentemperatur i havet 30 juni 2008 Förstora Bild