Juli 2009 - Många dagar med regn

Junis värmebölja tog slut några dagar in i juli och vädret blev ostadigt med åska och regn. Det blev färre soltimmar än normalt på de flesta håll och i Karlstad uppmättes bara 161 timmar, vilket är det lägsta julivärdet där sedan starten 1950. Några solglimtar blev det trots allt, även om regnandet nog är det som man kommer att minnas mest av juli 2009. Dels var det många dygn med nederbörd, dels kom det stora mängder, som t ex på Gotland och i ett stråk från Bohuslän över Dalsland och upp mot Dalarna. Även delar av Ångermanland fick stora mängder regn. Månaden avslutades med kraftiga vindar på västkusten.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Värmeböljan försvann

Ett högtryck försvagades under inledningen av juli och en kallfront avancerade söderut över norra Norrland den 2.

Rester av förra månadens värmebölja fanns dock kvar ett par dygn och månadens högsta temperatur, 31.9°, fick Gladhammar den 3.

I den då fuktiga och varma luften förekom många skurar och rikligt med åska i främst Götaland och Svealand. En man dödades vid ett blixtnedslag utanför Filipstad den 3.
 

Kraftiga regn

Den 4-5 föll rikligt med nederbörd i trakterna av Karlskrona och norrut i ett stråk in i södra Småland. Ett annat mer sammanhängande regnområde utvecklades över Götaland och Svealand.

Stora områden sydväst om Linköping fick över 40 mm den 5 och den 8 föll det stora mängder regn i norra Västmanland och södra Dalarna. Munktorp i Västmanland fick då hela 90 mm och Borlänge 86 mm.

Under samma period intensifierades ett nederbördsområde över mellersta Norrland. I gränsområdet mellan Ångermanland och Lappland kom över 60 mm den 6.

Dagen därpå var regnet mest intensivt vid Ångermanlandskusten där det föll drygt 40 mm. Samtidigt var ett lågtryck på väg upp från Polen. När det passerade Gotland den 8 fick nästan hela ön drygt 40 mm.
 
Dagen därpå kom nederbörden in över östra Svealand. Nu kom över 40 mm utmed Hälsingekusten, i hela Gästrikland, norra Uppland och Västmanland, i södra Dalarna och kring Hjälmaren.

Den allra största mängden uppmättes i Gävle med 80 mm den 9. Även Bohuslän drabbades, med som mest drygt 40 mm denna dag och under det följande dygnet av ytterligare drygt 50 mm i trakterna av Lysekil.
 
Den 10 sträckte sig nederbördsområdet från Bohuslän och västra Värmland upp mot Västerbotten. Ångermanlands kusttrakter fick därvid åter rikligt med nederbörd.

Medelmolninghet under juli 2009
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juli 2009 Förstora Bild
Karta med soltimmar under juli  2009
Antal soltimmar i juli 2009. Förstora Bild

Risk för dammbrott

Ett litet lågtryck över Skagerrak satte fart på nederbörden som föll rikligt över Bohuslän, Dalsland, Värmland och inte minst Dalarna den 11.

Den senaste veckans stora regnmängder orsakade höga flöden i Dalarna med risk för brott i en damm i Säterdalen, flera mindre vägar blev skadade och den 12 fick riksväg 50 stängas av söder om Ludvika.

Regnet försvagades dock under de följande dygnen. En front med nederbörd kom in över sydvästra Götaland den 13. När den rörde sig norrut föll inga stora mängder nederbörd, däremot följdes den av skurar.

Dessa var mest aktiva den 14-15, och gav då både åska och lokalt drygt 20 mm. Den 16 föll skurnederbörd mest över Norrland, där det även åskade kraftigt med undantag av Lapplandsfjällen.

Fortsatt regnande

En mindre högtrycksrygg gav lite andrum i regnandet den 17, utom för sydvästra Götaland som berördes av nederbörd från väster. Även i Norrbotten och Lapplandsfjällen föll regn.

Dagen därpå inleddes fruntimmersveckan med regn i större delen av Götaland och Svealand. Stora delar av Öland fick över 40 mm. Ett nederbördsområde rörde sig långsamt norrut under de följande dygnen.

Den 19 föll över 40 mm i ett stråk från norra Värmland ner mot Närke. Dagen därpå låg tyngdpunkten av regnet över Jämtland, där stora delar av landskapet fick över 50 mm.

Varmast i norr

Endast med ett kortare avbrott, den 23, låg lågtryckscentrum vid Bottenvikskusten från den 20 fram till och med den 26. Detta gav fortsatt ostadigt väder med skurar i en stor del av landet och dessutom kom nya nederbördsområden in från sydväst.

Den 23 föll stora mängder regn över främst Dalarna och södra Norrland och dagen därpå över Ångermanland och södra Lappland. I Norrbotten var vädret stabilare och under fyra dagar, 24-27, noterades landets högsta temperaturer, drygt 25º, där.

Den 25 var till och med dygnsmedeltemperaturen över 20º i södra Kalix- och Tornedalen. Några rejäla åskväder berörde dock Norrbotten och delar av norra Lappland den 27.

Samma dag kom ett lågtryck med regn in över västkusten och passerade dagen därpå landet. Sedan följde en högtrycksrygg som gav uppehåll och sol den 29. I släptåg kom dock ännu fler nederbördsområden från sydväst.
 
Avslutningen på månaden blev därför skur- och åskrik. Ett intensivt lågtryck över Sydnorge gav kraftiga vindar på västkusten där byvindarna nådde 28 m/s i Bohuslän den 31. Då sjönk ett fartyg utanför Koster varvid sex personer omkom.

Karta över åskdagar juli 2009
Åskdagar under juli 2009 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar juli 2009
Totalt antal blixtar juli 2009 Förstora Bild
bildtest