Februari 2007 - Äntligen en normal månad

En omväxlande månad gav tämligen normala medelvärden för landet som helhet. Även snötäckets utbredning och djup avviker bara obetydligt från medelvärdena för perioden 1961-90. Den 21-22 drabbades framförallt Skåne av ett snöoväder då vindhastigheter över 20 m/s i kombination med snöfall orsakade betydande trafikproblem. Kiruna fick för andra året i följd en solig februarimånad medan molnen dominerade längre söderut. I Karlstad, med endast 19 timmar i solskenstid, får man gå tillbaka till 1988 för att hitta en solfattigare februarimånad.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Mild inledning - därefter sträng kyla

Ett lågtryck med centrum nordväst om Lofoten förde in mild luft från väster i början av månaden och det blev blåsigt i fjällen med 30 m/s i Stekenjokk den 2.

Mest nederbörd föll i norr med omkring 10 mm i smält form den 2, 3 och 4 i Jämtlandsfjällen.

Månadens högsta temperaturer inträffade på de flesta håll den 3 med 8.9º i Göteborg, 6.5º i Kerstinbo i Uppland, 6.9º i Hudiksvall, 4.1º i Umeå och 3.0º i Nikkaluokta. Snötäcket försvann nu tillfälligt från stora delar av Götaland.

Lågtryckens banor över landet, från nordväst ner mot sydost, bröts under den 5 då ett högtryck sakta etablerades i norr. Kall luft från Ryssland drog in österifrån och pressade ner lågtryckstrafiken mot Götaland och därefter än sydligare.

Hela -23.0º noterades i Svanberga i Roslagen den 7 och sträng kyla rådde i norr, där -40.7º i Vajmat nära Jokkmokk den 6 blev säsongens hitintills lägsta.

Den milda luften i början av månaden hade fått snön att töa i Norrland. Sedan förvandlade den efterföljande kylan den blöta snön till ett hårt istäcke. Detta drabbade rennäringen hårt då renarna fick svårt att nå betet under snön.

Snö i sydost

Den 6-8 medförde en ihållande sydostvind att stora snömängder (2-6 dm nysnö) föll i delar av sydöstra Götaland.

Där fick vår station Nybro-Slättingebygd drygt 50 mm varvid snötäcket växte till 50 cm, vilket blev Götalands största snödjup för februari.

Den 9 låg en högtrycksrygg över södra Finland och mellersta Sverige. Några varmfronter kunde dock ta sig in över de norra delarna av fjällkedjan och lindrade därvid kylan något.

Medelmolninghet under februari 2007
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under februari 2007 Förstora Bild
Karta med soltimmar under februari 2007
Antal soltimmar i februari 2007 Förstora Bild

Mer kyla

Den 10-11 drog en kallfront söderut mot Götaland och högtrycket rörde sig ner mot Vitryssland. Nu blev det vackert vinterväder med sol men också kallt långt nere i södra Sverige.

Månadens lägsta temperatur i Götaland noterades den 11 i Horn i södra Östergötland med -22.4º.

Emellertid bildades en ny högtrycksrygg som sköt upp mot Finland och norra Sverige redan den 12, varvid temperaturen steg något i Götaland och Svealand. Molnen, som nu under några dygn täckte södra Sverige, gav endast ringa nederbörd.

I klara områden i norr blev det tidvis mycket kallt med dygnsmedeltemperaturer mellan -20º och -30º. Den 15 började några svaga fronter komma in från väster och det blev mildare med början i Götaland.

Den 16 var det mulet och några plusgrader i södra Sverige och det blev långsamt mildare även i norr.

En högtrycksrygg, som från Östeuropa sträckte sig upp mot Götaland, och ett högtryck över Norra ishavet styrde lågtrycken och deras nederbördsområden från Norska havet in över Norrland den 17 och 18.
 
I Katterjåkk kom 17 mm, i smält form, och snödjupet ökade med 19 cm den 17, då även stora delar av Västerbotten fick drygt 10 mm, bl a fick Bjuröklubb 17 mm.

Högtrycket i sydost försvagades medan det i norr förstärktes. Kylan spred sig söderut när lågtrycken nu tog sydligare banor.

På nordsidan av ett av dessa lågtryck drog snöbyar in över sydligaste Norrlandskusten den 20 och orsakade trafikproblem på E4 strax norr om Gävle.

Den 21 hade hela landet minusgrader, och som omväxling var det nu kallast i Härjedalen och norra Dalarna, med -34.9º i Ljusnedal respektive -33.5º i Särna, vilket där blev månadens lägsta temperaturer.

Trafikproblem i Skåne

När nya lågtryck pressade på mot södra Sverige ökade vinden den 21 och den höll i sig ett par dygn. Nederbörden föll som snö och i kombination med den kraftiga vinden uppstod drivbildning.

Det gav stora trafikproblem i Skåne med stopp i järnvägstrafiken och lastbilar som blev stående och blockerade trafiken på bl a E6.

De största mängderna föll från den 21 till morgonen den 22 med 25 mm i Kristianstad och 23 mm i Lund. Vinden bidrog till fortsatt drivbildning i södra Sverige, men även i södra fjällen var det blåsigt.

Högtrycket rörde sig långsamt mot öster medan lågtryck närmade sig från väster, vilket medförde att mildare luft och nederbörd kom in över västra Götaland den 24.

Kylan lindrades framförallt av att landet under resten av månaden täcktes av moln. I delar av Lappland syntes däremot himlen och solen ibland. Lokalt föll lite snö då svaga fronter passerade.

Ett lågtryck, som rörde sig över Danmark till södra Östersjön den 26, gav regn och snö över södra Sverige. Den 28 kom åter mild atlantluft in över västkusten med snöfall och längst i söder regn.

Snödjupskarta för 15 februari 2007
Snödjupskarta för 15 februari 2007 Förstora Bild
Snödjupskarta för 28 februari 2007
Snödjupskarta för 28 februari 2007 Förstora Bild