Vattenföring, markvatten och grundvatten
Kallt i norr
Julmånaden inleddes med kallt väder i norra Norrland som täcktes av ett mindre högtryck.
Även i söder var det kallt under natten till den 1 med ner till -15° i Horn i Östergötland och vid Jönköpings flygplats.
Där blev det dock varmare redan samma dag i samband med att en varmfront kom in från sydväst, och innan kvällen hade Nordkoster och Väderöarna vid Bohuskusten +8°.
Kylan i norr kulminerade den 2, då det var -28° i bland annat Karesuando. Under de följande dagarna rörde sig fronter åter upp över södra Sverige från söder eller sydväst.
Mest nederbörd, huvudsakligen regn, fick därvid Bohuslän och Dalsland, där Kroppefjäll fick hela 69 mm den 6-8, samt Hälsingekusten med 20-25 mm den 7-8.
Den 5-8 var det kallt bara allra längst i norr, men där skärptes å andra sidan kylan igen, så att ett nytt säsongslägsta värde för Sverige kunde noteras i Nikkaluokta med -30° den 8.
Våldsamt oväder
Den 10 bildades ett lågtryck sydväst om Island och det rörde sig följande dag till Norska havet under kraftig fördjupning.
Därvid fördes mycket mild luft in över södra Sverige, där Gladhammar i Småland exempelvis hade +11° den 11. I landets norra hälft, och särskilt i fjällen, rådde samtidigt mycket hårt väder.
Vid Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen uppmättes en medelvind på hela 39 m/s på morgonen den 12. Då förekom också byvindar på upp till 28 m/s i Buresjön öster om Sorsele.
De hårda vindarna orsakade stora skador på elnätet och som mest var 9000 hushåll utan ström. I de västligaste fjällen åtföljdes den hårda vinden av kraftig nederbörd, både som snö och regn, Storlien-Visjövalen fick exempelvis 31 mm under natten till den 12.
I anslutning till ovädret, som under de följande dagarna drog bort åt ostsydost, fördes mild luft ända upp till norra Norrland.
Under Lucianatten ledde dock uppklarning till sjunkande temperaturer med flera minusgrader på många håll i inre Götaland, västra Svealand och Tornedalen.
Stora temperaturskillnader
I landets norra hälft blev det riktigt kallt från den 14, då Nattavaara i Lappland och Ylinenjärvi i Norrbotten hade -21°.
I söder bestod däremot det milda vädret och där hade exempelvis Trubaduren utanför Göteborg 9° den 15.
Skandinavien täcktes nu av ett omfattande lågtryck och fronter gav snö främst i fjällen och nordligaste Norrland den 16-17, där kylan dämpades tillfälligt.
I södra och mellersta Norrland klarnade det samtidigt upp tidvis, och därvid sjönk temperaturen så att det var 27° kallt i Hede i Härjedalen den 19.
Allra kallast var det dock i Nikkaluokta med -28° samma dag, då en högtrycksrygg passerade och gav klart väder i nordligaste Norrland den 18-19.
Längs västkusten var det fortsatt mycket milt med temperaturer på omkring +5°.
Julsnön kom och försvann i söder
Natten till den 20 fick stora delar av tidigare snöfria områden i södra Sverige ett snötäcke.
Mest med upp till 15 cm fick delar av Östergötland. Även i norra Sverige fick man vid detta tillfälle och även senare under julveckan en rejäl påspädning av det tidigare ovanligt tunna snötäcket.
Paharova i Norrbotten fick exempelvis hela 50 mm i smält form den 22-24. Den 22 började mild luft att strömma in över Götaland och södra Svealand, och där blev det nu åter barmark på de flesta håll till julafton.
Ett ganska intensivt lågtryck rörde sig söderut över Bottenhavet den 25 och gav 10-15 mm snö i norra Uppland, där det blåste 23 m/s på Örskär.
Vinterväder i mellandagarna
Under annandagen den 26 bildades ett högtryck över Lappland, där det tidvis blev klart och mycket kallt.
I ostvinden söder om högtrycket drev snöbyar in från Östersjön, så att ett tunt snötäcke bildades i stora delar av Götaland.
Ett lågtryck med ett omfattande snöområde rörde sig norrut från Centraleuropa och gav stora snömängder i främst södra och östra Götaland den 29 och i den östra delen av mellersta Norrland den 30, då åska förekom i Örnsköldsvikstrakten.
Totalt under dagarna 26-29 fick Pärup sydost om Hörby i Skåne 43 mm i smält form. I Kristianstad hade man 29 cm snö på morgonen den 30, vilket är det högsta decembervärdet där sedan 1976.
Snöfallet och en hård vind orsakade problem för trafiken och kortvarigt var 5000 abonnenter utan el. I norr kulminerade nu kylan med ner till -35° i Jokkmokk den 29, vilket blev månadens lägsta temperatur.