December 2005 - Temperatur och nederbörd

December var varmare än normalt i hela landet, därmed har alla månader under andra halvåret haft temperaturöverskott. I slutet av månaden föll nederbörden genomgående som snö vilket resulterade i för årstiden ovanligt stora snödjup i Skåne.

Sjätte varma månaden i rad

December blev varmare än normalt i praktiskt taget hela landet, men avvikelserna var obetydliga både i nordligaste Norrland och i södra Götaland. Därmed har alla månader under andra halvåret haft temperaturöverskott.
 
Månaden var dock inte lika varm som december förra året. Inom de små områden i norr där julmånaden var kallare än normalt var det kallare i december 2002, då hela landet hade temperaturunderskott.

Medeltemperaturens avvikelse från det normala i december 2005
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i december 2005 Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i december 2005
Medeltemperaturen i december 2005 Förstora Bild

Relativt normal nederbörd

I nordligaste Norrland var årets december den nederbördsrikaste sedan rekordåret 1993. Vid kusten i mellersta Norrland var det däremot torrt för fjärde månaden i följd.
 
Förhållandevis allra minst nederbörd fick man i Halland och angränsande delar av Västergötland, där julmånaden dock var ännu torrare så sent som 2002.

I slutet av månaden föll nederbörden genomgående som snö vilket resulterade i för årstiden ovanligt stora snödjup i Skåne.

Karta över nederbörd i december 2005
Nederbörd under december 2005 Förstora Bild
Karta över nederbörd i procent av det normala under december 2005
Nederbörden i procent av det normala under december 2005 Förstora Bild