Augusti 2009 - Ombytligt sommarväder

Årets augusti bjöd på växlingsrikt väder. Ostadiga perioder med regn och åska dominerade, men det förekom även perioder då högtrycksryggar gav sol och högsommarvärme. Varmast var det mellan den 4 och 9 då en del platser i södra Sverige uppfyllde definitionen av värmebölja med 25° eller mer i minst fem dygn i följd. De intensivaste åskvädren uppträdde torsdagen den 13. Då rapporterades flera tromber och även hagel som lokalt täckte marken i drygt decimeterdjupa drivor. Mellan den 15 och 20 augusti noterade de flesta stationer i Lappland säsongens första frostnätter.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Ostadig inledning av augusti

Den ostadiga vädertyp som avslutade juli höll i sig några dagar in i augusti. Den 1 gav åskskurar 36 mm i Talljärv i Norrbotten och nästa dag föll 28 mm i Film i norra Uppland.

Men mellan skurarna fanns områden med soligt väder och rätt höga dagstemperaturer. Lund hade 29° och Haparanda 26° den 2. Följande natt utbredde sig ett regnområde över sydvästra Sverige samtidigt som en högtrycksrygg växte in över nordöstra Skandinavien.
 
Högtrycksryggen bromsade upp regnområdet, som blev nästan stillaliggande och tillsammans med åska gav tämligen stora regnmängder vid västkusten. I Halland fick till exempel Halmstad 37 mm och Marbäck 34 mm den 3.

Värmebölja i söder

Den 4 växte högtrycksryggen ner över landet och det var inledningen på månadens torraste och varmaste period. Soligt väder övervägde men helt fritt från regnskurar och åska var det inte.

Till exempel fick Västerövsjö i östra Jämtland 27 mm den 5 och Hemling i norra Ångermanland 31 mm den 6. I södra Sverige kom man på sina håll upp i minst fem dygn i rad med 25° eller mer, vilket är definitionen på värmebölja.

Den allra högsta temperaturen denna månad rapporterades dock från norra Norrland, där Övertorneå hade 29.6° den 9.

Kallfront med talrika åskväder

Sedan värmen kulminerat den 9 kom en kallfront in västerifrån med talrika åskväder. Fronten låg kvar över Sverige i flera dagar och gav lokalt stora regnmängder. Exempelvis fick Digernäset i Jämtland 62 mm den 10 och Vitsand i Värmland 43 mm den 11.

Den 12 hade kallfronten passerat i stort sett hela landet, men i samband med efterföljande åskskurar kom 34 mm på Gotska Sandön. Även den 13 förekom talrika åskväder i södra Sverige.

I Kilsbergen-Suttarboda föll 35 mm på bara en timme. Flera tromber iakttogs och från t ex Trollhättan rapporterades hagel, som bildade flera decimeter tjocka drivor.

Karta med soltimmar under augusti 2009
Antal soltimmar i augusti 2009 Förstora Bild
Medelmolninghet under augusti 2009
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under augusti 2009 Förstora Bild

Kortvarigt stabilare väder och frost

Den 14 var något av en mellandag med mest bara lätta skurar. Lokalt i de inre delarna av Svealand och Norrland förekom nattfrost med ner till -3° i Latnivaara den 15. Samma dag gav kraftiga åskskurar 42 mm i Tärendö i Norrbotten.

I samband med ett rätt omfattande regnområde som samtidigt kom in över landet från sydväst föll 33 mm i Transtrand och 30 mm i Grundforsen i Dalarna. Regnområdet försköts något norrut och försvagades långsamt den 16.
 
Det följdes av band med kraftiga åskskurar, som den 17 gav 36 mm i Våmhus i Dalarna samt 35 mm i Malung och Gävle. Nästa dag föll 41 mm i Film och 36 mm i Svanberga i Uppland.

Därefter passerade en högtrycksrygg och i samband med klart väder förekom lokalt kraftig nattfrost i nordligaste Sverige. Den 20 hade Latnivaara -6° och Pajala -5°. Från Piteå rapporterades +0.1°, vilket är den lägsta augustitemperaturen där sedan 1942.

Markant kallfront västerifrån

I söder kom det in varm luft från kontinenten den 20 och i bland annat Lund och Göteborg steg temperaturen då till 27°. Denna högsommarvärme blev inte långvarig eftersom en kallfront tog sig in över landet västerifrån redan nästa dag.

Tillhörande regnområde förstärktes natten till den 22 med delvis rikligt regn i ett band från Östergötland till norra Jämtland. Eskilstuna fick då 42 mm och Katrineholm och Floda i Södermanland 39 mm.

Kallfrontsregnet rörde sig långsamt vidare upp över Norrland och försvagades efterhand. Det följdes av en högtrycksrygg som med början i söder gav ett par rätt soliga dagar den 23-25. Dagstemperaturerna höll sig då i allmänhet mellan 20 och 25°

Nya regnområden från sydväst

På kvällen den 25 anlände ett nytt regnområde från sydväst. Det rörde sig upp mot södra Norrland den 26 och som mest föll 24 mm i Vitsand i norra Värmland och i Falun. Regnet följdes nästa dag av en svag högtrycksrygg och i huvudsak uppehållsväder.

Längst i söder medförde en pust av varm kontinentluft temperaturer upp till 27° i Lund. Den 28 kom ännu ett regnområde in över sydvästra Sverige. Även detta regn var rätt kraftigt och gav Uddheden i Värmland 44 mm på 24 timmar.
 
Regnområdet nådde upp till norra Norrland nästa dag, där det långsamt försvagades. Det följdes av en sydvästlig luftström i vilken ytterligare några områden med regn och skurar passerade under månadens avslutande dagar.

Åskdagar under augusti 2009
Åskdagar under augusti 2009 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar augusti 2009
Totalt antal blixtar augusti 2009 Förstora Bild
bildtest