Augusti 2009 - Temperatur och nederbörd

Nederbördsmönstret påminde mycket om det i juli med de största regnmängderna i ett område från nordvästra Götaland upp mot mellersta Norrland. I hela Sverige var medeltemperaturen över den normala.

Varmare än normalt

I hela Sverige var medeltemperaturen över den normala. I augusti i fjol var det kyligare, men så sent som 2006 var det i allmänhet betydligt varmare än i år. I Skåne, som låg närmast den kontinentala varmluften, får man dock gå tillbaka till 2004 eller 2002 för att finna en varmare augusti.

Lokalt vid västkusten har det sedan juli 2007 inte varit någon månad med lägre medeltemperatur än normalt. Det vill säga en fantastisk svit med hittills 25 månader i rad med temperaturöverskott.

Karta över medeltemperaturen i augusti 2009
Medeltemperaturen i augusti 2009 Förstora Bild
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i augusti 2009
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i augusti 2009 Förstora Bild

Inga regnrekord i augusti

Nederbördsmönstret påminde ganska mycket om det i juli med de största regnmängderna i ett område från nordvästra Götaland upp mot mellersta Norrland. Några rekord som i juli var det dock inte fråga om.

På många håll räcker det att gå tillbaka till i fjol för att finna en regnigare augusti. Torrast var det på en del platser vid sydkusten och i nordöstra Norrland med mindre än hälften av den normala nederbördsmängden för augusti.

Karta över nederbörd i procent av det normala under augusti 2009
Nederbörden i procent av det normala under augusti 2009 Förstora Bild
Karta över nederbörd i augusti 2009
Nederbörd under augusti 2009 Förstora Bild