Vattenföring, markvatten och grundvatten
Varm inledning
Månaden inleddes med varmt och vackert väder. Ett antal fronter passerade över landet men gav endast små mängder nederbörd, främst i fjällen.
Den 3 gav ett högtryck söder om Island nordliga vindar över Sverige. Det medförde att varmluften trängdes undan när kalluften svepte ner över landet.
Norr om Island började samtidigt ett lågtryck att fördjupas och sedan röra sig mot norra Skandinavien.
Blåsig och kylig påskhelg
När lågtrycket hade sitt centrum utanför Nordnorges västkust den 4 började hårda vindar att blåsa i Norrland. Flera fjällvägar i Härjedalen, Jämtland och Lappland stängdes av p g a kraftig vind i kombination med snö.
Ovädret som höll i sig t o m skärtorsdagen den 5 orsakade omfattande strömavbrott. Den högsta medelvinden samt byvinden uppmättes i Stekenjokk till 41 respektive 48 m/s mitt på dagen den 4.
Orkanstyrka i vindbyarna samt stormstyrka i medelvinden uppmättes även på Hemavan-Skorvfjället och vid Stora Sjöfallet.
De största nederbördsmängderna, 10-30 mm, föll i fjällen i norra Jämtland samt i södra Lappland och ökade på snödjupen något.
Månadens lägsta temperatur, -26°, uppmättes i Gielas i södra Lappland innan nästa lågtryck passerade den 9-11.
Detta lågtryck var inte lika intensivt, men även då uppmättes orkanstyrka i vindbyarna vid Sylarna, Stekenjokk och på Hemavan-Skorvfjället.
I samband med lågtryckspassagen föll även ett par centimeter nysnö i norra Götaland och södra Svealand, den 9, annandag påsk, samt den 10. Snötäcket blev dock inte långvarigt.
Sommarvärme i stora delar av landet
Ett snabbt omslag i väderläget den 11 gav sedan varmt och vackert väder i stora delar av landet fram t o m den 17. Sommartemperaturer, d v s en dygnsmedeltemperatur på över 10° uppmättes i stora delar av Götaland.
I Malmö blev värmen varaktig i 5 dygn och därmed kom sommaren, enligt den meteorologiska definitionen, redan den 11 april, mot normalt omkring den 10 maj.
Månadens högsta temperatur, 25°, uppmättes i Oskarshamn den 16. Olyckligtvis var även ozonskiktet över Sverige ovanligt tunt under dessa solrika dagar.
Blåsigt och åskoväder
I samband med att ett lågtryck passerade över Sverige från väster mot sydost den 19-20 blev det återigen blåsigt med kraftiga vindbyar.
De kraftigaste nådde stormstyrka längs ostkusten, söder om Gävle. Även längs västkusten, på Vänern samt vid ett par fjällstationer i södra Lappland rapporterades stormstyrka i vindbyarna.
Åska registrerades främst i ett stråk över Värmland, Västmanland och Uppland, men förekom även i norra Götaland. Det var det första för årstiden kraftiga åskovädret.
På flera platser förstärktes då byvindarna av fallvindar som uppstod i samband med åskovädren.
De största nederbördsmängderna föll i Uppsala samt i Svanberga i nordöstra Uppland med som mest 34 mm den 19.
Nederbörden föll på många håll som hagel och exempelvis strax söder om Uppsala bildas ett flera centimeter tjockt hageltäcke. Även vår observatör i Godegård i Östergötland rapporterade kraftiga hagelbyar, men också blötsnö.
Växlande väder
Den 21-22 låg en svag högtrycksrygg över landet och gav lägre temperaturer än normalt i hela landet.
Natten till den 23 närmade sig ett lågtryck från väster och gav hela Götaland och Svealand samt fjälltrakterna nederbörd, dock inga stora mängder.
Den 24 växte återigen en högtrycksrygg in över landet och gav allt varmare väder fram t o m den 27. Några fronter passerade men gav endast nederbörd i fjällkedjan.
Det var varmare än normalt i hela landet och månadens högsta temperatur från den 16 uppnåddes nästan igen i Målilla den 25 och i Kristianstad den 27.
Sommaren hade därmed även anlänt till stora delar av västra Götaland samt till Siljanstrakten. I det senare området kom den mer än en månad tidigare än normalt.
Vid Bjuröklubb den 25 och i Härnösand den 26 slogs även den absolut högsta maximitemperaturen för april sedan mätstart av maximitemperaturer 1879.
Kyligare avslutning
Ett högtryck väster om Norge den 28-30 gav nordvindar över landet och det blev en relativt kylig avslutning på månaden i jämförelse med den tidigare sommarvärmen.
Brandrisk rådde också i delar av landet inför Valborgsmässoafton p g a frisk vind som dock avtog fram emot kvällen.