Tidigare denna månad bloggade jag om att det i år är 150 år sedan Sverige genomled nödåret 1867 med sin exceptionellt kalla majmånad. Emellertid finns det även ett annat jubileum som förtjänar att uppmärksammas, nämligen 125-årsjubileumet av det svenska majrekordet från 1892. Den 27-28 maj 1892 uppmättes 32,5° i Kristianstad i Skåne den 27 maj samt följande dag, den 28, även i Kalmar i Småland. I Lund kom man den 27 maj upp i 31,5°.
Uppemot 30° i östra Götaland i helgen
Exakt 125 år senare kan det mycket väl bli som så att östra Götaland får uppleva de högsta majtemperaturerna sedan dess. Prognosen, som bedöms vara relativt säker, indikerar temperaturer på uppemot 30° längs östra Götaland under både lördagen och söndagen. I västra Götaland och Svealand är det lördagen den 27 som kommer att bli varmast. På söndag den 28, tillika mors dag, drar nämligen en kallfront med regn och lokal åska in västerifrån. Hur snabbt fronten rör sig österut kan komma att få mycket stor betydelse för hur varmt det hinner bli i östra Götaland under söndagen.
Den högsta temperatur som uppmätts i Götaland i maj sedan 1892 är 30,6° i Eftra-Broen i Halland den 18 maj 2013 samt 30,5° i halländska Varberg den 31 maj 2016. Skulle det bli varmare än så längs med ostkusten innebär det att vi får gå 125 år tillbaka i tiden för att finna en högre majtemperatur i Götaland.
Är då det svenska majrekordet oslagbart? Nej, absolut inte! Den 1 juni 1979 rapporterade Torup i Halland 33,1° och den 2 juni 1889 uppmätte Borås i Västergötland hela 34,5° vilket fortfarande är gällande junirekord för Borås. Någon gång borde således majrekordet kunna slås men väntan kan bli lång eller mycket lång…
I Kunskapsbanken finns en uttömmande artikel om ”högsta temperaturer i maj”. För den som vill bekanta sig med övriga månadsrekord hänvisas till KB-artikeln "Svenska temperaturrekord".
Bästa sättet att följa temperaturutvecklingen är att kolla in de timvisa observationerna för samtliga svenska automatstationer samt senaste max/min-värden.
Varm maj i södra Sverige
Trots det kalla väder som rådde i Sverige främst den 8-12 maj ser månaden som helhet ut att bli varmare än normalt i Götaland, Svealand och södra Norrland. I norra Norrland har det däremot varit en kylig majmånad så här långt. På våra avvikelsekartor som uppdateras dagligen kan man följa utvecklingen av månadens temperaturanomalier för att se hur avslutningen av maj blir.
Se upp för UV-strålningen, värmen och ormar
Med värme och sol i främst södra Sverige är det många som vill ta chansen att njuta men gäller att tänka på att så här års är hög. Om man har känslig hud men kan bli brun är säker tid i solen 30-60 minuter när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15. Vidare bör man försöka komma ihåg att dricka ordentligt.
Till sist så bör man även se upp för ormar. Under min promenad i skogen under torsdagen stötte undertecknad på inte mindre än fyra ormar på den markerade leden som passade på att sola sig. Åtminstone tre av dessa var ofarliga snokar.