Våren har avancerat men följs av bakslag

Sedan den meteorologiska våren anlände till delar av Götaland den 15:e februari och i låg grad den 26:e februari har det närmast varit tvärstopp för vidare avancemang. Nu i mars var det länge bara lokalt som våren etablerat sig, exempelvis i Örebro, Norrköping och Målilla den 13:e mars samt Stockholms innerstad den 14:e mars. Det milda väder som vi nu haft den 17-23 mars med dygnsmedeltemperaturer över noll har gjort att våren kunnat ta ett nytt kliv norrut. Praktiskt taget hela Götaland samt östra Svealand har nu fått meteorologisk vår. Även i sydostligaste Norrland har våren nu nått upp. Gävleborna kan nu efter gårdagens jättebaksmälla i ishockeyn åtminstone trösta sig med att våren nu har anlänt dit.

Nytt stopp för våren väntas

Kartan visar hur långt den meteorologiska våren hade nått den 17 mars.
Kartan visar hur långt den meteorologiska våren hade nått den 17 mars. Vårens ankomstdatum bygger på var dygnsmedeltemperaturen varit över noll de senaste sju dygnen. I det här fallet senast för den 17-23 mars. Illustration SMHI Förstora Bild

Som ni nog minns kära läsare krävs att dygnsmedeltemperaturen är över 0° under sju dygn i följd för att meteorologisk vår skall anses råda. Vårens ankomst räknas sedan som det första av de sju dygnen, i det här fallet överlag den 17:e mars. 

Det milda och ostadiga vädret väntas nu fortsätta i ytterligare något dygn. Därefter väntas kalluften återvända och de områden som den här gången inte hunnit få meteorologisk vår kommer heller inte hinna få det utan får vänta på sin tur. Den nordligaste station som hittills har fått meteorologisk vår är Kuggören belägen på Hornslandet utanför Hudiksvall i Hälsingland.

Nymornad vår följs av bakslag

Lagom till det att vi går över till sommartid på söndag och vrider fram klockan en timme kommer den nymornade våren att följas av ett rejält bakslag. Ett område med nederbörd rör sig då söderut och följs av iskalla nordvindar. På plussidan hör att bakslaget inte påverkar vårens ankomst. När en årstid väl anlänt kan den inte återtas. Ett annat plus är att solen kommer få tillfälle att visa sig mer, kylan till trots. Dock är detta den tid på året då man bör börja tänka på hur lång tid man är ute i solen, särskilt om marken är snötäckt. 

Följ den meteorologiska vårens framfart på årstidskartan! Och glöm inte att vrida fram klockan en timme natten till söndag! 

Den meteorologiska vårens nordligaste läge just nu är ute vid Kuggören på Hornslandet utanför Hudiksvall i Hälsingland.
Den meteorologiska vårens nordligaste läge just nu är ute vid Kuggören på Hornslandet utanför Hudiksvall i Hälsingland. Foto SMHI Förstora Bild

Minns du vädret för 15 år sedan?

Avslutningsvis, igår var det Världsmeteorologidagen och därför tänkte jag höra ifall någon minns hur vädret var den 23:e mars för 15 år sedan? Världsmeteorologidagen tillika påskdagen den 23:e mars 2008 bjöd på smällkallt väder i norra Sverige. Nikkaluokta i Lappland rapporterade då hela -40,8° vilket är det senaste datum som -40° uppmätts i Sverige. I Stockholm var det -7,2° som lägst. Lika kallt var det där den 22:a och den 24:e mars. Faktum är att den 22-24 mars 2008 var den säsongens kallaste dygn i huvudstaden. Att Världsmeteorologidagen och påskdagen sammanfaller är mycket ovanligt och kommer inte att infalla vid något ytterligare tillfälle detta århundrade. Nästa tillfälle blir först år 2160.

Några speciella väderhändelser som inträffat på Världsmeteorologidagen

//Misha