Säsongens första "snösmocka"

Det svänger snabbt i vädret för närvarande, framför allt i södra Sverige. Förra helgen var det värmerekord för årstiden, något som den gångna helgen förbyttes i kraftigt snöfall över Östersjölandskapen. Ordet "snösmocka" är inget officiellt och väldefinierat uttryck. Men eftersom det flitigt använts i massmedia tog jag mig friheten att göra det också.

Bilden visar en karta med analys av väderläget den 21 november 2022.
Väderläget klockan 01 den 21 november 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Vi har fortfarande ganska höga temperaturer i Östersjön samtidigt som det finns betydligt kallare luft högre upp i atmosfären. Det är gynnsamma förhållanden för att kraftiga snöbyar ska bildas över havet. Ibland samlas snöbyarna i speciella stråk, så kallade "snökanoner".

Bilden visar en karta med största snödjup den 21 november 2022.
Snödjup den 21 november 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

En blick på kartan över de största snödjupen i Sverige den 21 november visar att alla de största snödjupen återfinns i sydöstra Sverige från Oskarshamn upp till Stockholmsområdet.

Allra mest sticker stationen Börrum ut med 58 centimeter snö. Stationen ligger vid Östgötakusten mellan Söderköping och Valdemarsvik. Den blir rätt utsatt i den här typen av väderlägen med snöbyar från havet och det är inte första gången den rapporterat mycket snö.

Rekordet för Börrum är 65 centimeter i januari och februari 2010. Så mycket som 58 centimeter har dock Börrum aldrig haft i november. Mätserien är inte så gammal utan inleddes 1997.

 

Kommer ni ihåg november 2016 och 1995?

Egentligen är det inte så konstigt att det kan komma stora snömängder i november månad. Efter en mild höst är havsvattnet fortfarande förhållandevis varmt. När det sedan breder ut sig kallare luft i högre nivåer bildas en instabilitet i atmosfären och uppvindar. Det påminner om förhållandena under en solig sommardag, men den här gången är det de öppna havsytorna som tillför fukt och värme.

Vi behöver inte leta så långt i våra arkiv för att hitta andra snöoväder i november. Till exempel i början av november 2016 då Stockholm noterade ett rekordsnödjup för november med 39 centimeter och inofficiellt hela 47 centimeter.

November 2016 - Snökaos i Stockholm och adventsstorm

Ett annat omtalat tillfälle är snöovädret kring den 17 november 1995. Då rapporterade Ödeshög det ännu gällande snödjupsrekordet för Götaland i november med 98 centimeter. Detta snöfall avvek lite grann från de andra eftersom det snarast kom västerifrån än från Östersjön. Det avspeglades genom att även Göteborg drabbades mycket hårt av snön vid det tillfället.

Största snödjup i november

Vinteråska

Det har inte bara snöat utan även åskat. Eftersom regnskurar och snöbyar såväl som åska förekommer i samband med bymoln så är det inte helt förvånande att det har åskat. Även om åska i samband med snöfall inte direkt hör till vanligheterna.

Med tanke på situationen i omvärlden är det inte att undra på att många blev lite oroliga när det plötsligt började smälla och dundra mitt i natten. Men det hade en helt naturlig förklaring.

Ännu värre snökanoner i nordöstra USA

De stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada kan liksom Östersjön skapa kraftiga snöbyar så här års. Storstaden Buffalo i delstaten New York kan vara särskilt hårt drabbad med snöbyar som driver in från Lake Erie.

Så har det även varit de senaste dagarna och de allra största snömängderna har hamnat lite söder om Buffalo. Där har Orchard Park fått hela 203 centimeter nysnö på några dygn.

Bilden visar en karta över USA med orten Orchard park markerad.
Orchard Park i delstaten New York med 203 centimeter nysnö. Illustration SMHI Förstora Bild

Nu innebär det inte att snödjupet är 203 centimeter. Man mäter snöökningen på en renborstad yta minst fyra gånger per dygn och lägger ihop mängderna. Snödjupet brukar inte bli lika stort eftersom snön packas ihop av sin egen tyngd.

Sverker Hellström