Krigsårens bitande påskkyla

Förra veckan fick vi skriva en hel del om värmerekord. Nu vore det kanske på sin plats att skriva om köldrekord som omväxling.

Men sådana är rätt sällsynta nuförtiden så jag har grävt i det historiska materialet för att hitta inspiration.

Påsken 1942 var rekordkall i södra Sverige

I morgon den 4 april är det precis 75 år sedan Götalands köldrekord för april noterades. Det var ett imponerande antal köldgrader som då rapporterades från stationer i inre Götaland.

  • -25,5° Flahult (Småland)
  • -25,0° Forsnäs (Östergötland)
  • -25,0° Ramsjöholm (Småland)

köldrekordet för april

Krigsvintern 1941/42 hade varit extremt kall i södra Sverige, och det här kan på sätt och vis betecknas som finalen på denna remarkabla vinter.

Till saken hör att påsken 1942 inföll samtidigt, den 4 april var det nämligen påskafton.

Påsklilja

Även Svealands ännu gällande köldrekord för april noterades under påsken 1942. Det var under långfredagen den 3 april och -31,0° rapporterades då från Grundforsen och Noppikoski i Dalarna.

Påskväder

Kan detta hända igen?

Det känns långsökt att vi åter skulle få temperaturer under -25° i Götaland. Den lägsta apriltemperaturen i Götaland sedan millennieskiftet är -14,3° i Horn år 2013. Därifrån ner till -25° är steget onekligen långt.

Om man på det sättet uppfattar att det har skett en förändring av sannolikheten för en väderhändelse, så är det klimatförändring i ett nötskal.

Till de mycket låga temperaturerna i april 1942 bidrog sannolikt att allting var nedkylt, både land och hav, efter den extremt kalla vintern. Så på det sättet kan man säga att atmosfären har ett visst minne.