Knud - årets första höststorm

Stormen Knud passerade i fredags den 21 september och blev därmed det här årets första höststorm. Som mest blåste det 28 m/s vid Väderöarna och för att vara i september får vi gå tillbaka till 1994 för att finna en högre medelvind. Ska man vara riktigt noga så hade vi även en storm i augusti i samband med Johanne den 10 augusti. Men den får räknas till sommaren.

Knud, som fick sitt namn av den danska vädertjänsten (DMI), låg tidigt på fredagen över Nordsjön och rörde sig sedan upp mot Lofoten.

Analys av väderläget den 21 september 2018.
Analys av väderläget klockan 20 fredagen den 21 september 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Framför lågtrycket fanns en mycket aktiv kallfront som på fredagskvällen gav en hel del åska i östra Götaland och östra Svealand. Vi har även fått rapporter om minst två tromber, den ena i Östergötland och den andra i Småland.

Tromber och fallvindar i Sverige 2015-2019

Framför kallfronten fanns för årstiden mycket varm luft. Tre stationer i Götaland noterade en högsommardag (>= 25,0°) den 21 september med som mest 25,7° i Oskarshamn. Det är mycket ovanligt med 25°-dagar så sent i september. Det senaste vi känner till är 25,6° i Hudiksvall den 29 september 2011.

Stormvindar och mycket höga vattenstånd

Den högsta medelvindhastigheten var 28,0 m/s och rapporterades från Väderöarna klockan 23 den 21 september. Det är den högsta medelvinden vid en svensk kuststation i september sedan den 9 september 1994 då Nidingen rapporterade 29 m/s. Här hittar du de högsta vindhastigheterna i september

Storm i medelvind rapporterades även från Måseskär med 24,7 m/s vid samma tidpunkt i fredags kväll.

Orkanstyrka i vindbyarna nåddes vid Väderöarna med 33,9 m/s samtidigt som medelvinden kulminerade där.

Även i samband med tromber eller fallvindar kan orkanbyar ha förekommit, men det är så lokala fenomen att de ytterst sällan fångas av någon av SMHIs stationer

Vattenståndet

Vattenståndet nådde drygt en meter över medelnivå både vid västkusten och i Bottenviken, exempelvis mättes 119 cm över medelvattenstånd i Halmstad och 108 cm över i Kalix.

Högt vattenstånd i samband med Knud
Cirka en meter över normalt vattenstånd i Hovås båthamn i sydvästra Göteborg lördagen den 22 september 2018. Foto Kerstin Coté Förstora Bild

Knappast någon av våra riktigt klassiska stormar

Knud kan nog ändå inte jämföras med någon av våra riktigt klassiska stormar, även om det var ovanligt höga vindhastigheter för att vara i september.

Inte heller i Danmark rankas Knud i toppklass. Den danska vädertjänsten nöjer sig med att betrakta Knut som ett blæsevejr!

Värre blåste det i Norge där stationen Eigerøya kom upp i en medelvind på 35,9 m/s och vindbyar på 43,1 m/s.

// Sverker Hellström