
Senaste tidens regnande med ovädret Hans på toppen, har lett till översvämningar på många håll. I Gavleån mellan Forsbacka och Gävle, har SMHI gett ut en röd varning för höga flöden. Det är den allvarligaste varningen och beror av mycket höga flöden i vattendraget på den sträckan. I mellansverige söker de stora mängderna nederbörd sig nedåt i de större vattendrag. I delar av Dalarnas län är det mycket höga flöden och stor tillrinning till sjöarna i Dalälven.
På västkusten har flödena kulminerat på de flesta håll även om det lokalt fortfarande är ansträngt på grund av översvämningarna. Vid SMHIs station Norekvarn i ett mindre biflöde till Lagan kulminerade flödet på över 25 års återkomsttid. Större vattendrag nådde dock inte upp i dessa nivåer i området. Framöver ser flödena ut att avta. Det kan dock komma in nederbördsområden vilket kan påverka situationen.
SMHI varnar för översvämningar och höga flöden vid vattendrag i Jämtlands, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län samt i delar av Västra Götalands län, delar av Hallands län, västra Kronobergs län och nordvästra Skåne län. Se detaljer och aktuella varningar på smhi.se.


Fortfarande vattenbrist?
Risk för vattenbrist ligger fortfarande ute för vissa vattendrag eller små eller stora grundvattenmagasin i delar av Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Gotland, Skåne och Östergötlands län. Det kan verka underligt nu när det regnat mycket, men risken utfärdas för hela län vilket alltså innebär att delar av länet inte behöver ha risk.
I takt med att nederbörden letar sig ned i mark- och grundvattenmagasinen fylls dessa på. Det tar lång tid för större magasin när växtlighet och avdunstning fortfarande pågår. Därför kan det under perioder finnas både översvämningsvarningar och meddelanden om risk för vattenbrist ute samtidigt. Meddelande om risk för vattenbrist uppdateras varje tisdag.
Läs mer om torka och vattenbrist i Kunskapsbanken på smhi.se.