Midsommarväder

Vädret är extra viktigt för många på just midsommarafton. Men under den här tiden kan vädret skifta en hel del och skurar är ett klassiskt fenomen. Bakåt i historien har midsomrarna bjudit på allt mellan nollgradigt och snöfall till +35!

Dans kring midsommarstången
Dans kring midsommarstången.

Midsommaren infaller ungefär vid tiden för sommarsolståndet, som markerar årets längsta dag och kortaste natt. Sommarvärmen däremot kulminerar först omkring en månad senare, vilket kan vara till tröst för den som utsatts för det ibland ganska kyliga svenska midsommarvädret.

Under juni finns det fortfarande en del kalluft kvar över norra Ishavet och Grönland som kan strömma söderut och spela oss ett spratt. Temperaturerna kan därför skifta ordentligt från år till år beroende på var luften kommer ifrån.

Skurar är ett vanligt fenomen på midsommarafton. Vill man undvika skurarna är det i allmänhet lite större sannolikhet för uppehåll vid en kust.

Diagrammen visar midsommaraftons högsta temperatur för fyra orter från norr till söder
Diagrammen visar midsommaraftons högsta temperatur för fyra orter från norr till söder, sedan år 1900. Röda staplar motsvarar år då midsommaraftons högsta temperatur varit högre än medelvärdet för normalperioden 1991-2020 för respektive station samt blå staplar då den varit lägre. Fram till och med 1952 inföll alltid midsommaraftonen den 23 juni och därefter på den fredag, som infaller under tiden 19-25 juni. Illustration SMHI Förstora Bild

Rekordvärme och rekordkyla

När det gäller värme så är det två midsomrar som står i viss särklass, 1935 och 1970. Midsommaren 1935 återfinns på fem-i-topplistan över varma midsomrar vid många stationer, och får nog anses vara förra århundradets vackraste, om man ser till landet som helhet. Då noterades också den allra högsta midsommartemperaturen med 35° i Sveg.

Beträffande den kallaste midsommaraftonen är det svårare att utnämna ett år som gäller för hela landet, men 1987 är definitivt ett år att minnas. Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära 0°.

Notera även i diagrammet den mycket blygsamma dagstemperaturen i Östersund under midsommarafton 2014, som var den lägsta där på över 70 år.

De senaste tio åren

Midsommaren 2022 var mycket varm i hela landet. På midsommarafton var det som varmast i Göteborg med 30,1°. Det är för övrigt den allra varmaste midsommarafton man haft där. Det följdes av en ljum midsommarnatt. Under midsommardagen var Mariestad varmast med 32,8° och samma plats var varmast även under söndagen den 26 juni med 33,3°. Det var för övrigt hela månadens högsta temperatur i landet. Samtidigt började värmeåskväder dyka upp. Inte minst i Halland där bland annat Simlångsdalen och Åled drabbades av skyfall och stora hagel.

Midsommarafton den 25 juni 2021 bjöd på högsommarvärme i västra Svealand. För andra året i rad var Östmark-Åsarna i Värmland varmast i landet på midsommarafton, den här gången med 25,8°. Skurar förekom främst i ett band från östra Götaland upp till mellersta Norrland. Gustorp i Östergötland rapporterade 31,3 mm. I norr var det en del sol under midsommardagen medan en del regn- eller åskskurar bildades i söder. Värmland var fortfarande varmast med 26,9° i Arvika. Midsommarhelgen avslutades den 27 med en del lokalt kraftiga regn- och åskskurar. Svanberga i Roslagen rapporterade 41,7 mm, varav 33,8 mm under en timme.

Midsommarafton 2020 var högtrycksbetonad och varm, på flera håll den varmaste på 50 år. Den allra högsta temperaturen under midsommarafton var 30,3° i Östmark-Åsarna i Värmland. Midsommarnatten blev tropisk i Nordkoster och Väderöarna, det vill säga temperaturen sjönk inte under 20,0°. Senare under midsommarhelgen blev det i södra Sverige allt ostadigare. I Göteborg orsakade åskskurar strömavbrott för drygt 30000 hushåll under midsommardagen. Sedan under söndagen den 21 juni föll hela 107,7 mm i Hid i Västergötland, vilket blev den största dygnsmängden för hela år 2020.

Midsommarhelgen 2019 inleddes med varmt väder i landets östra delar. Lokalt kom temperaturen på midsommarafton upp i 25° i östra Götaland. I söder var det i huvudsak uppehållsväder. Där växte även ett högtryck in under midsommardagen och gav uppehållsväder samt en del sol resten av helgen. I Norrland, främst den norra delen, inleddes midsommarhelgen med att ett lågtrycksområde gav ostadigt väder. I den östra delen även med inslag av åska under främst midsommarafton och midsommardagen. Lågtrycksområdet i norr intensifierades under midsommardagen samtidigt som kyligare luft fördes in över landet. På sina håll i norra Norrland föll under midsommardagen stora regnmängder. Nattavaara rapporterade 49 mm, Sadjem 48 mm och Gällivare 40 mm, samtliga tre stationer belägna i Lappland. Helgen avslutades med att regnet mattades längst i norr.

Under den varma sommaren 2018 utgjorde midsommaren ett undantag. Ett intensivt lågtryck bestämde vädret. Kylig luft drog ner över landet med nordvästliga vindar, som på Örskär vid Upplandskusten nådde stormstyrka 26 m/s. Det föll stora regnmängder inte minst i nordöstra Norrland. Rödkallen vid Norrbottenskusten fick 31,6 mm. Pajala rapporterade 25,3 mm, vilket innebar den regnigaste midsommaraftonen där sedan mätningar startade 1940.

År 2017 var det en ganska sval midsommarafton med temperaturer runt 20° i södra Sverige och lite under 20° i norr. Det föll regn på många håll i södra och mellersta delen av Sverige. De största mängderna fick Götaland med som mest 24 mm i Markaryd i Småland. På midsommardagen var det norra Sverige som fick de största mängderna med som mest 35 mm i Lövberga i norra Jämtland. Det ostadiga vädret fortsatte även under avslutningen av midsommarhelgen med 10-20 mm på sina håll.

Temperaturmässigt var midsommarhelgen 2016 varm eller mycket varm. Allra varmast var det i Målilla i Småland med 31,0° på midsommarafton och 31,8° på midsommardagen. I Lund hade man 28,1° på midsommarafton och där är det bara midsommarafton 1936 (då 28,3°) som varit varmare. I Svealand låg maxtemperaturerna uppemot 23-24°. I både södra och norra Norrland förekom ett antal noteringar över 25°. Allra högst där var Forse i Ångermanland med 25,6°. En av de varmaste midsommaraftnar vi haft på länge. Det var inte bara varmt utan även ostadigt.

På midsommaraftonens morgon, den 24 juni, regnade det en del över södra och västra Götaland samt över östra Svealand. Under natten till den 24 kom 58 mm i Lund (vilket är den största mängden där på 12 timmar sedan den 5 juli 1958) och 52 mm i Herrljunga samt 49 mm i Vårgårda i Västergötland. Denna nederbörd och åska drog bort och under resten av dagen fanns endast några få skurar kvar i södra Sverige. 

Mot kvällen drog ett mer sammanhängande regnområde in över främst Härjedalen och Jämtland medan ett kraftigare regn från sydväst nådde Skåne sent på midsommaraftonens kväll.

År 2015 var det norra Sverige som hade det förhållandevis bästa midsommarvädret. I södra Sverige var det däremot regn som dominerade. Där var midsommaraftonen rejält kylig. I Stockholm hade man inte mer än 12,0° som högst. Under de senaste 150 åren är det bara 1902 och 1987 som bjudit på en kyligare midsommarafton i Stockholm. I Boden i Norrbotten hade man däremot 21° på midsommarafton. Under senare delen av helgen stabiliserades vädret något med lite högre temperaturer.

År 2014 strömmade kylig luft ner över Sverige med temperaturer på midsommarafton som i södra Götaland nådde strax över 20 grader medan det i norra Sverige var knappt 15 grader. Längst i norr var det knappt 10 grader. Det var även blåsigt och regnskurar förekom i främst mellersta Norrland. Under midsommarnatten förekom frost på sina håll i Svealand och Norrland.

År 2013 drog ett par rätt omfattande regnområden in över Sverige på midsommarafton med de största mängderna i västra Götaland. Mollsjönäs, nordost om Göteborg, fick 23 mm. Minst nederbörd eller ingen alls fick man i östra delarna av Götaland och Svealand samt nordöstra Norrland. Temperaturerna var dock rätt hyggliga med 20-25 grader  på många håll i Götaland och Svealand. Även i till exempel Östersund var det drygt 20 grader.

Mätningarna började på 1750-talet...

Avslutningsvis kan man fråga sig hur 1900-talets midsomrar står sig i konkurrensen från tidigare århundraden. Ja, i Stockholm, där vi har mätningar sedan 1756, finns det ingen som varit varmare än den 1970. Då hade man i Stockholm hela 31,2° som högst på midsommaraftonen den 19 juni.

På midsommaraftonen 1868 uppmättes visserligen 37° i Linköping, men termometern kan då ha varit otillfredsställande skyddad mot den direkta solstrålningen.

När det gäller kyla står midsommaraftonen 1813 i en klass för sig. Då var det bara 5° på eftermiddagen och 4° på kvällen vid Observatoriekullen i Stockholm.

... och märkligast var midsommar nödåret 1867

En märklig midsommar var det nödåret 1867. Den våren och försommaren är en av de kallaste vi känner till. Men lagom till midsommar kom mycket varm luft in över framför allt norra Sverige.

Om man vågar sätta tilltro till tiondelarna i så gamla observationer så är det ännu gällande värmerekordet för juni i Piteå 32,1° på midsommardagen under det i övrigt så kalla nödåret 1867. Men det var knappast så många som på grund av missväxt och umbäranden kunde njuta av midsommarvärmen den gången.