Året inleddes milt för årstiden i hela Sverige. Detta gav snösmältning och stigande flöden i vattendragen. Många vattendrag i de snötäckta delarna i Norrland och nordvästra Svealand fick stigande vattenflöde över de normala för årstiden.
Västra Götaland
Västra Götaland och småländska höglandet fick stora mängder nederbörd under januari och februari. På vissa platser mättes mer än fyra gånger så mycket nederbörd än vad som är normalt under februari.
Nederbörden orsakade höga flöden i både små och stora vattendrag. Små vattendrag kulminerade först och vattendrag med många sjöar, som Lagan, kulminerade sist.
I de nedre delarna av Ätran och Nissan kulminerade flödet den 23 februari på nivåer med återkomsttid på ungefär 25 år.


Lagan, som har mer sjöar, kulminerade i utloppet den 24 februari på en nivå med återkomsttid på ungefär 10 år. Sjöar högt upp i Lagans avrinningsområde fortsatte stiga sakta fram till mitten av mars.
Vid SMHIs station i Allgunnen observerades den 14 mars det högsta vattenståndet sedan i maj 1966. Flödet ut ur sjön var då 5,6 m3/s med en återkomsttid på 50 år.

Blekinge och Småland
Även Blekinge och Småland hade höga flöden under februari och mars. Vattenflödet i Mörrums var det näst högsta uppmätta sedan stationer startade 1910. I februari 2020 mättes 124 m3/s, det högsta uppmätta vattenflöde i Mörrumsån vid Mörrum är 136 m3/s i december 1928.

Övre delar av Emån och dess biflöden hade också höga flöden med återkomsttider på 50 år. Däremot blev inte flödena så höga vid Emåns utlopp då nederbörden främst kom högt upp i avrinningsområdet.