Under senare delen av sommaren var det högre vattenflöden än normalt i västra Sverige upp till och med Dalarna samt i ett stråk därifrån mot trakterna kring Gävle. I mitten av augusti gav ett omfattande regnväder mycket regn i främst Gävleborg och Dalarnas län. Högst dygnsnederbördsmängd mättes vid mätstationen i Gävle den 18 augusti klockan 07 svensk normaltid med 161,6 mm under det senaste dygnet. Totalt fick ett stort område över 100 mm regn på ett dygn.
Skyfall i Gävle
Skyfallet gav 161,6 mm i Gävle den 17 - 18 augusti. Allra värst var det där strax efter midnatt på onsdagen, mellan klockan 00 och klockan 02 föll då totalt 101,0 mm. Regnet gav översvämning på hårdgjorda ytor och delar av Gävle blev översvämmat med många vattenfyllda källare.
Snabbt stigande flöden påverkade vägar och broar
Små vattendrag reagerade direkt på regnen och små bäckar blev snabbt mycket större. Ett antal broar rasade och många vägar underminerades och fick stängas av i Gävleborgs och Dalarnas län.
Även större vattendrag fick flöden över de normalt högsta under året. Storsjön i Gavleån var redan innan regnet välfylld. Efter regnet steg vattenflödena och vid Tolvfors kraftverk var flödet som högst ungefär 128 kubikmeter per sekund, vilket är en återkomsttid över 10 år. De höga flödena höll i sig i ungefär en vecka innan de sjönk mot mer normala flöden.
Uppmätt vattenflöde vid SMHIs stationer
Vid SMHIs mätstation Hyttingsheden i Hyttingsån sydväst om Borlänge steg vattenståndet cirka 170 cm från förmiddag den 17 augusti till kulmen nåddes mitt på dagen den 18 augusti. Det är det högsta uppmätta vattenståndet på stationen sedan start 1989. Preliminära beräkningar på flödet är runt 19 kubikmeter per sekund vilket har en återkomsttid på 50 år.
SMHIs station Konstdalströmmen i Testeboån söder om Ockelbo kulminerade den 22 augusti på 67 kubikmeter per sekund, vilket är något större än en normal vårflod.