September 2006 - Rekordvarmt

Högtryck i söder och sydost och därmed milda sydvästvindar gav en förlängd sommar i söder och en höst som hade svårt att få grepp över Norrland. Följden blev rekordvärme på många håll. I slutet av månaden rådde fortfarande sommar i Götaland och Svealand, medan hösten hade fått fäste i Norrland och vintern hade fått in en fot allra längst i norr. I och med de allt längre nätterna förekom dis och dimma framförallt under den senare delen av månaden. Trots detta blev september en solig månad i Götaland och södra Svealand. Nya septemberrekord i solskenstid sattes i Lund med 207 timmar och för andra året i rad i Visby med 239 timmar.

Temperatur och nederbörd

Temperatur och havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Ostadig inledning

Månaden inleddes med ostadigt väder med åska i Svealand och Norrland. Under natten till den 2 passerade en front från sydväst över Götaland och fortsatte mot norr under dagen.

Delar av Bohuslän fick riklig nederbörd och i Rörastrand på Tjörn uppmättes 43 mm. Fronten följdes av ett mer intensivt lågtryck vars nederbördsområde snabbt passerade Götaland och Svealand den 3.

Nederbördsområdet stannade upp och gav regn i huvudsak över mellersta Norrland, varvid mer än 50 mm föll i delar av Härjedalen, Jämtland och Ångermanland.

På två dygn den 2-3 fick Hattsjöbäcken norr om Örnsköldsvik hela 111 mm. Vinden gick över på nord, vilket gav behövliga skurar i fjällen.

Den 6 gav ett litet lågtryck vid Lofoten ostadigt väder i nordligaste fjällen, medan ett nytt lågtrycksområde nalkades från Nordsjön och dess nederbördsområde kom in över västra Götaland och Svealand.

Den 7-8 rörde sig lågtryckets centrum under fördjupning över norra Östersjön till södra Finland, vilket medförde stormbyar på Bottenhavet, vid Örskär uppmättes en byvind på 28 m/s. Tillhörande fronter gav ostadigt väder i större delen av landet.

Stora nederbördsmängder föll sålunda i Västerbottens kustland, där Mårtensboda fick mest med 77 mm.

Högtryck

Ett högtryck över Nordsjön den 8 och en högtrycksrygg över Skandinavien den 9 medförde milda västvindar från Atlanten.

Lågtrycken och dess fronter pressades norröver och en period med torrt, soligt och varmt väder följde i söder. Den 10 låg högtrycket nere över kontinenten och en rygg dominerade vädret över Nordeuropa.
 
Dis och dimma uppträdde på sina håll under morgontimmarna i södra Sverige. I norr passerade svaga fronter från väster, vilket gav mest nederbörd i de västra fjällen. Högtrycket flyttade sig sakta österut den 11-13.

Den 12 noterades temperaturer på över 25º i Götaland. Varmluften nådde även norra Norrland, där Umeå hade 22º.

Några svaga kallfronter sökte sig ner över Norrland, medan ett nytt högtryck byggdes upp över Norska havet. Den 15 passerade det fjällkedjan, rörde sig mot södra Finland och nådde Vitryssland den 16.

Kvar över Skandinavien var åter en rejäl högtrycksrygg som tvingade lågtrycken på Atlanten på en nordlig bana.

Den 18 försvagades ryggen och den 19 kom nederbördsområden in både från norr och söder, men det föll i allmänhet bara omkring 5-10 mm.
 
Ett lågtryck över nordligaste Sverige den 20 gav där säsongens första snö med ett täcke på 1 cm i Keinovuopio, vår nordligaste utpost.

Medelmolninghet under september 2006
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under september 2006 Förstora Bild
Karta med soltimmar under september 2006
Antal soltimmar i september 2006 Förstora Bild

Kallt i norr varmt i söder

Återigen byggdes en högtrycksrygg upp över södra Sverige och en stor temperaturkontrast uppkom i norr den 20 till 21.

Dagen efter, den 22, noterades septembers högsta temperatur med 26.7º i Hudiksvall, medan det samtidigt bara var några plusgrader i norra Lappland.
 
Fronten mellan den kalla luften i norr och den varma i söder rörde sig fram och tillbaka över mellersta Norrland.

Kampen mellan varmluften i högtrycket med centrum nära Vitryssland och svalare luftmassor från Nordatlanten fortsatte.

Ett nytt högtryck med centrum norr om Island blandade sig i leken den 24. Redan den 25 hade en utlöpare tagit sig in över Norrland och pressat undan de försvagade fronterna och kalluften trängde då tillfälligt något söderut över Norrland.

I söder präglades vädret av dimmoln under morgon och förmiddag och för årstiden mycket höga eftermiddagstemperaturer.

De två högsommardagarna (maximitemperatur över 25º), som inföll den 25 och 26, är de senaste på säsongen som någonsin noterats i Sverige.

Regnig avslutning

Ett lågtryck, från Norska havet, med tillhörande fronter och nederbörd passerade mellersta Sverige den 27 till 28. Större delen av landet fick då nederbörd och mest kom återigen i Västerbotten där Holmön fick 40 mm den 27.

I de södra delarna av landet kom ett nytt nederbördsområde in från väster och svepte upp mot södra Norrland den 29. Där stannade det upp och bidrog till att skilja den varmare luften i söder från den kallare i norr.

Nederbörd, hörande till ett annat lågtryck över Nordsjön, nådde västra Götaland den 29 och 30.

Alldeles bakom detta lågtryck bildades en kallfront, som på kvällen den 30 drog in över Götaland med skurar och åska. Det blev då strömavbrott på flera håll, bl a mörklades Vetlanda.

Karta över åskdagar september 2006
Åskdagar under september 2006 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar september 2006
Totalt antal blixtar september 2006 Förstora Bild
bildtest