Oktober 2008 - Regn, sol och på slutet snö

Månaden karakteriserades av vandrande lågtryck som gav nederbörd och blåst, och däremellan högtrycksryggar som växte in och gav sol. Stora dygnsnederbördsmängder föll i Höglekardalen den 1 med 94 mm och den 2 med 85 mm, vilka båda är högre än tidigare oktoberrekord för Jämtland. Månaden avslutades med att ett lågtryck från Polen berörde södra Sverige den 30-31. Snöfall gjorde då att sydöstra Norrland, delar av Svealand och inre Götaland på morgonen den 31 hade ett snötäcke. Snödjupet på drygt 10 cm i inre Småland var nästan lika stort som det i södra Dalarna.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Nederbördsrik inledning

Oktober inleddes med ett, på många håll, nederbördsrikt dygn i samband med att ett lågtryck rörde sig över landet från väster. I norra Svealand och i Halland föll omkring 20-40 mm den 1.

Mest nederbörd föll emellertid i södra Norrland. På sina håll i Medel­pad uppmättes 40-60 mm, vilket orsakade trafikproblem och lokala översvämningar i Sundsvall.

Höglekardalen i Jämtland fick då den rekordstora dygnsnederbördsmängden, 94 mm och dagen efter, den 2, ytterligare 85 mm, se sid 19.

Samma dag föll ca 30 mm på några platser i norra Dalarna och i Mollsjönäs i Västergötland. Den 3 förekom åska i delar av Götaland och södra Svealand.

Den 4 uppmättes ytterligare 35 mm i Mollsjönäs och 37 mm i Fotskäl i Västergötland. I norr övergick då regnet delvis i snö.

Blåsigt och fortsatt regnigt

Ett lågtryck väster om Norge med tillhörande frontsystem nådde natten till den 5 västkusten. Det blåste då storm vid flera kuststationer.

På Väderöarna och på Vinga uppmättes en medelvind på 27 m/s. Den högsta byvinden, 35 m/s, uppmättes på Måseskär.

Senare under dagen blåste hård vind även längs ostkusten, där Svenska Högarna noterade 24 m/s i medelvind.

Nederbörd föll i hela landet med de största mängderna, omkring 15-30 mm, i nordöstra Norrland, östra Svealand och västra Götaland.
 
Snö föll i Norrland och gav kortvariga snötäcken. En tillfällig högtrycksrygg gav mestadels sol och uppehåll den 7. Dagarna efter berörde nederbördsområden åter stora delar av landet.

Medelmolninghet under oktober 2008
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under oktober 2008 Förstora Bild
Karta med soltimmar under oktober 2008
Antal soltimmar i oktober 2008 Förstora Bild

Tillfälligt varmt

Ett lågtryck vid Island den 10 gav sydväst­vindar över Sverige. Det bidrog till dygnsmedeltemperaturer över 10° i Götaland och dagen efter även i Svealand. Den 12 var också varm då månadens högsta temperatur, 17.2°, uppmättes i Hudiksvall.

Fortsättningsvis passerade lågtryck med tillhörande fronter och gav landets västligaste delar nederbörd. För övrigt var det mestadels uppehåll fram t o m den 14.

Den 15 föll nederbörd i Götaland och Svealand, med som mest 33 mm i Ullared, och dagen efter i hela landet.

Då fick Brednoret vid Västerbottenskusten 30 mm. Sedan nederbördsområdet passerat följde nordvindar och det blev något kallare. I Nikkaluokta, i norra Lapplandsfjällen, uppmättes -11.7° den 18.

Den 17-19 var det mestadels uppehållsväder bortsett från i Götaland den 18 då Havraryd i Halland och Ljungby i Småland fick 25 mm.

Hårda vindar

Ett nytt lågtryck med tillhörande fronter gav den 20 nederbörd i större delen av landet samt den 21 främst i Götaland, då även åska förekom längs västkusten.

Lågtrycket gav också hårda vindar, speciellt den 20, längs södra Norrlandskusten och i Lapplandsfjällen. Den 22 var det mestadels uppehåll och klart.

Ett frontsystem rörde sig den 24 från väst och gav nederbörd i hela landet, mest som regn, men i norra Norrland som snö. Sydvästvindar bidrog till att Delsbo i Hälsingland då uppmätte 15.2°.

Ett lågtryck vars fronter nådde väst­ra Sverige på kvällen den 25 gav hårda vindar längs västkusten och i fjällen. Fram till morgonen den 26 föll också nederbörd i stora delar av landet.

Då fick Fotskäl och Mollsjönäs i Västergötland 43 respektive 42 mm samt Göteborg 34 mm.

På morgonen den 26 var vindarna fortfarande hårda längs västkusten och Norrlandskusten samt i fjällen, där Stekenjokk registrerade en medelvind på 39 m/s.
 
Regnet fortsatte i södra Svealand och Götaland den 26 då Havraryd i Halland fick 31 mm. Den 27 gav samma frontsystem västkusten åska, samt regn i främst västra Götaland och snö i fjällkedjan.

På morgonen den 28 fanns där några centimeter nysnötäcke, som ökade ytterligare något till dagen efter.

Kall avslutning med snö

Från och med den 28 blev det kallare med minimitemperaturer under noll även i inre Götaland. Under kvällen och natten den 30 gav ett lågtryck från Polen regn och snö i Götaland och Svealand.

På morgonen den 31 hade stora delar av södra Norrland, delar av Svealand och inre Götaland ett snötäcke med de största snödjupen i södra Dalarna och inre Småland.

Den största nederbördsmängden fick Gladhammar, i östra Småland med 42 mm. Den 31 gav lågtrycket Hälsingland ytterligare snö medan regn föll i östra Svealand. Månadens lägsta temperatur, -17.2°, uppmättes den 31 i Rensjön i norra Lappland.

Snödjupskarta för 31 oktober 2008
Snödjupskarta för 31 oktober 2008 Förstora Bild
Karta över åskdagar oktober 2008
Åskdagar under oktober 2008 Förstora Bild