Storm på Östersjön
Ett lågtryck med snöområde över Norrland hade den 1 dragit vidare österut, men det förekom en del rester i form av snöfall över södra Svealand. Bakom lågtrycket strömmade mildare luft in över Sverige med västlig vind.
Redan natten till den 2 passerade nästa lågtryck med snöområde in över Norrland med frisk till hård vind i fjällen. Under lågtryckets vidare färd söderut mot Baltikum fördjupades det till en början och gav stormvindar och snöbyar utmed ostkusten.
På Örskär och Söderarm uppmättes en högsta medelvindhastighet på 26 m/s natten till den 3. Det blev därför en riskfylld räddning av besättningen på en finsk pråm, som sjönk utanför Upplandskusten.
I Stockholmsregionen orsakade också hala vägbanor flera olyckor. Den 3 började även ett högtryck komma in från nordväst, för att de följande dagarna röra sig söderut.
Det medförde torrt och på många håll soligt väder, så att dagstemperaturerna steg så smått.
På många håll blev dock nätterna klara och mycket kalla, så att månadens lägsta temperaturer noterades den 3-6, då bland annat Vilhelmina och Åsele hade -30° den 4 och 5.
Uppehållsväder
Högtrycket över Skandinavien försvagades tillfälligt den 7, då en kallfront rörde sig åt sydost ner över norra delen av landet.
Ett mindre lågtryck var då också på väg österut över södra Östersjön, vilket medförde ökad molnighet över södra Götaland. Över Skottland befann sig däremot ett högtryck den 8, vilket gjorde att mycket mild luft strömmade upp över Atlanten.
Mildluften fortsatte norrut över Ishavet, där Jan Mayen hade +7° den 9, och vidare in över nordligaste Sverige. Samtidigt började högtrycket att förstärkas in över landets södra del för att den 10-13 dominera väderbilden.
Det innebar till största delen varierande molnighet och som regel uppehåll. Mest moln och även dimma bildades den 11-13 i främst de östra delarna av landet.
Vårvärmen kom
Den 13 på eftermiddagen rörde sig en varmfront med moln och nederbördsområde från Nordsjön och Danmark norrut in över Götaland och drog vidare upp över landet.
Fram t o m den 19 följde nu en strid ström av lågtryck med nederbördsområden som på en bana från Brittiska öarna drog upp över Skandinavien.
Mycket mild och fuktig luft strömmade därvid upp över landet, vilket medförde disigt och ostadigt väder med regn i söder och snö i norr. Varmast var det den 17, då Kalmar hade en maximitemperatur på 18°.
De största nederbördsmängderna uppmättes natten till den 15 i västra Götaland, där Borås fick 26 mm och den 17 i norra Norrland där Avasjö i södra Lappland fick 23 mm.
Stormbyar på västkusten och kallt
Ett par intensiva lågtryck med nederbördsområden passerade över Götaland den 20 och 21 med frisk till hård vind vid kusterna. På Trubaduren vid västkusten noterades en medelvind på 25 m/s den 20.
Nederbörden var delvis riklig i västra Götaland, där Vrå i Småland totalt fick 49 mm, huvudsakligen som regn. Längre norrut, i norra Svealand och Norrland, föll däremot övervägande snö.
Där fick Höglekardalen 62 mm, vilket ökade snödjupet med 47 cm från den 20 till 22. Även den 23 täcktes Sverige av ett lågtrycksområde med ostadigt väder. Exempelvis gav då ett kraftigt snöfall över norra Götaland lokalt ett nysnötäcke på 1 dm.
Kallare luft hade då dragit ner över landet och en tillfällig högtrycksrygg den 24-26 gav fortsatt kallt väder. Nikkaluokta hade en minimitemperatur på -28° den 26. Det förekom dock även lätt snöfall på många håll.
Ett ganska djupt lågtryck rörde sig också norrut över östra Europa och medförde frisk eller hård nordlig vind i södra Sverige den 25-26.
Snö och blåst i fjällen, värme i söder
Den 26-31 passerade flera lågtryck med nederbördsområden över norra Norrland. De gav ofta mycket blåsigt väder och snöbyar i främst fjällen.
Störst nederbördsmängd uppmättes åter i Avasjö med 22 mm den 27. I övriga delar av landet blev det allt mildare och ofta soligt från den 28, varvid månadens högsta temperatur noterades på många håll.
I Göteborg var det 17.4° den 31, vilket är den högsta marstemperaturen där sedan 1894, då det var 18.0° den 31.
Nätterna kunde dock fortfarande vara kalla och en del dimma och dimmoln bildades under morgontimmarna i södra Sverige.