Juni 2004 - Regnigt och småkyligt

Vädret under den första sommarmånaden var mycket lågtrycksbetonat och ostadigt. Bortsett från några dagar i början av månaden var det mestadels kyligt med mycket åska och regn. Värst utsatt var södra Svealand med upp till 11 åskdagar och mer än dubbelt så mycket regn som normalt. Midsommarvädret var inte heller det bästa, även om det tillfälligt blev soligt och varmt i slutet av helgen i norra Norrland. Med undantag för sydvästra Norrland och västra Svealand fick större delen av landet färre soltimmar än vanligt.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågföring

Markvatten och grundvatten

Kortvarig högsommarvärme

Den första sommarmånaden inleddes med att en högtrycksrygg gav soligt och högsommarvarmt väder i hela landet utom längst i norr den 1-5. Varmast var det den 3 med 27° i Gävle och den 4 med 26° i Järvsö i Hälsingland.

Den 4 nådde dock en front och ett svagt regnområde västkusten och då trängde också ett lågtryck och regnområde in västerifrån längst i norr, där det kom 10-20 mm den 5.
 

Svår nattfrost

Lågtrycket i norr fördjupades kraftigt på sin väg till Kolahalvön och på dess baksida började den kyliga luften i norr att röra sig söderut.

Den 7 hade den nått ner till södra Svealand, där det allmänt kom 20-40 mm regn på många håll i samband med åska. Samtidigt fördes ännu kallare luft in längst i norr, och eftersom det tidvis klarnade upp förekom svår nattfrost.
 
Umeå hade exempelvis sin kallaste juninatt på 50 år den 8 med -2.3°, och ända nere i inre Götaland hade Hagshult i Småland -3° natten därpå. Allra kallast var det dock i Latnivaara nordväst om Gällivare med -6° den 8 och -5° den 9-10.

Den 9 gav en högtrycksrygg tillfälligt klart väder i stora delar av landet. I det soliga vädret uppstod därvid kraftiga stoftvirvlar på flera håll, bland annat i centrala Skellefteå och vid Storsjön i Jämtland.

Medelmolninghet under juni 2004
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2004 Förstora Bild
Karta med soltimmar under juni 2004
Antal soltimmar i juni 2004 Förstora Bild

Kraftiga åskregn och blåst

En långvarig period med övervägande ostadigt och kyligt väder i hela landet inleddes den 10. Värmland berördes denna dag av ett område med åska och regn som ganska allmänt gav omkring 10 mm.

Följande dag täcktes Götaland och södra Svealand av ett mer omfattande regnområde med åska. Lokalt gav då kraftiga skurar upp till 40 mm regn i detta område.

Efter en tillfällig stabilisering den 13, gav ett ovanligt intensivt sommarlågtryck vid Lofoten mycket blåsigt väder i hela landet dagen därpå.

Den 15, när lågtrycket passerat, förde nordliga till nordvästliga vindar ner ytterligare en portion kall ishavsluft med regnskurar över hela landet.

I norr förekom regnskurar, i fjällen också snöbyar, även den 16-17. Katterjåkk i norra Lapplandsfjällen rapporterade exempelvis snö eller snöblandat regn under inte mindre än 7 av månadens första 17 dagar.

Nya åskregn

Den 17 gav ett lågtryck över Danmark regn i södra Götaland och följande dag trängde ett nytt frontsystem, som hängde samman med ett lågtryck över Sydnorge, in över västra Götaland.

I det inre av södra och mellersta Norrland var det däremot klart och kallt natten till den 18 med -3° i bland annat Hede i Härjedalen och Åsele i södra Lappland.

Lågtrycket över Sydnorge låg kvar under flera dagar, och och fronter i anslutning till detta gav till en början regn i västra Götaland. Munka-Ljungby i nordvästra Skåne fick exempelvis 61 mm den 18-19.

En ny front rörde sig upp över landet den 20 och gav 10-20 mm regn inom stora områden upp till mellersta Norrland.

Under de båda följande dagarna förekom delvis intensiv åska, den 21 mest i norra Norrland och Götaland, den 22 i större delen av landet.

Ostadigt midsommarväder

Under en tillfällig stabilisering den 23 steg temperaturen till 23° i Gävle och 22° i exempelvis Svartbyn i Norrbotten.
 
Därefter rörde sig åter områden med regn och åska upp över landet inför och under midsommarhelgen. Ett sådant gav stora mängder i Svealand den 24 då Östmark fick 43 mm.

Under midsommaraftonen den 25 var det kyligt med regn eller regnskurar på de flesta håll utom i östra Svealand och längs Norrlandskusten.

Under resten av midsommarhelgen stabiliserades vädret i norr, och på söndagen den 27 steg eftermiddagstemperaturen till 26° i Orrbyn i Norrbotten.

Ösregn i norr

Ett regnområde från Finland gav stora mängder i norra och mellersta Norrland den 28, då Ylinenjärvi i Norrbotten fick 44 mm.

Även i söder rörde sig regnområden in över landet, Ullared i Halland fick exempelvis 20 mm samma dag. Längst i norr föll stora regnmängder också den 29, varvid Esrange utanför Kiruna fick 46 mm.

I resten av landet förekom dessutom på många håll delvis kraftiga åskskurar efter midsommar, Öje i Dalarna fick exempelvis 33 mm den 29.

Den 30 var det soligt i främst Östergötland, där Harstena hade 25°, men norra Norrland fick åter regn, på många håll 10-25 mm.

Karta över åskdagar juni 2004
Åskdagar under juni 2004 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar juni 2004
Totalt antal blixtar juni 2004 Förstora Bild
bildtest