Januari 2004 - Lagom vintrigt

Månaden karakteriserades av svaga vindar där molnförhållandena hade stor betydelse för temperaturen. Mildluften på norra Atlanten gjorde endast kortare framstötar med åtföljande töväder. En köldknäpp den 21-22 gav nära -40° i Lappland och omkring -25° i inre Götaland. Månaden blev kallare än normalt i hela Götaland och man får gå tillbaka till 1996 för att finna en januarimånad med lika utbredd kyla i södra Sverige. Månadens två sista dygn bjöd på dramatik. Västra Götaland drabbades då av kraftigt snöfall med stora problem för trafiken och drygt 20 000 hushåll utan strömförsörjning.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Markvatten och grundvatten

Lätta snöfall efter kall nyårshelg

På nyårsdagen befann sig ett högtryck över norra Sverige och på många håll i Lappland och inre Norrbotten låg temperaturen under -30°. I den ostliga vinden över södra Sverige förekom snöbyar, främst i Östersjölandskapen.

Högtrycket försköts sakta söderut och den 3-4 trängde områden med lätt snöfall in västerifrån över Norrland och nordvästra Svealand. Den tämligen stränga kylan i norr dämpades därvid markant.

En högtrycksrygg med uppehållsväder passerade landet den 5, men den 6-7 gav ett lågtryck med tillhörande nederbördsområde, som kom in från Nordsjön, drygt 1 dm nysnö i Dalsland och västra Värmland.

Kortvariga mildluftsframstötar

Resterna av snöfallet rörde sig bort från landets ostligaste delar den 8 och därefter följde ett par dagar med temperaturer nära de normala.

Ett ganska omfattande nederbördsområde kom in över sydvästra Sverige den 11 och i västra Götaland och sydvästra Svealand föll 10-20 mm nederbörd på många håll, vid kusterna delvis som regn.

I den milda västvinden bakom lågtrycket nådde temperaturen drygt 5° vid Bohuskusten den 12 och byar av regn eller snöblandat regn drev in mot södra Sverige den 12-13. Samtidigt föll uppemot 1 dm snö i östra Norrland.

Ett område med snöblandat regn passerade snabbt österut över södra Götaland den 14.

Medelmolninghet under januari 2004
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under januari 2004 Förstora Bild
Karta med soltimmar under januari 2004
Antal soltimmar i januari 2004 Förstora Bild

Något kallare

En högtrycksrygg medförde mest uppehåll den 15-17 och på en del håll tämligen kallt i samband med uppklarningar. Exempelvis hade Kvikkjokk -32° på morgonen den 17.

Samtidigt föll en del regn i södra Skåne, när ett lågtryck rörde sig österut över norra Polen.

Ett något kraftigare lågtryck rörde sig åt sydost över Norska havet den 18 och tillhörande nederbördsområde kom under kvällen in över västra Svealand och nordvästra Götaland.
 
Åska förekom i nordvästra Götaland, bland annat i Borås. Under natten till den 19 växte snötäcket med några centimeter eller lokalt 1 dm i den södra halvan av landet.

Vid väst- och sydkusten var det dock strax över 0° och det slask som blev kvar frös till under kvällen den 19.

Det blev då svår ishalka som bestod en längre tid. I Kalmartrakten var nysnöns beskaffenhet och vindens styrka de rätta för att så kallade snörullar skulle bildas på större fält.

En del av dessa hade en diameter på omkring halv-metern. Snörullarna bör ha bildats under mycket tidig morgon den 19, då medelvinden på Ölandsbron var uppe i 17 m/s.

Köldknäpp

Under dagen den 20 nådde lågtrycket Litauen samtidigt som ett högtryck etablerades över nordvästra Norrland. Mycket kall arktisk luft strömmade därvid ner över hela landet.
 
I norr kulminerade kylan den 21 med närmare -40° i Roparudden nordväst om Arjeplog och i Kvikkjokk och Hemavan kröp temperaturen ner till -36°.

I Göta- och Svealand var det kallast på morgonen den 22 med exempelvis -27° i Hagshult och -32° i Malung.

I de östra delarna hölls temperaturen uppe genom en svag nordlig vind och på Gotska Sandön var det omkring -4° och lätta snöbyar den 22.

Dagen därpå dämpades kylan med början i landets västra delar när en svag front med tillhörande molnområde långsamt trängde in västerifrån.

Oväder med besvärlig blötsnö

En varmfront gav lite snö i västra Götaland den 24 varvid också kustbandet fick ett snötäcke på några cm.

Lätt snöfall förekom av och till den 25-27, kraftigast den 27 i Stockholms ytterskärgård och på Norra Kvarken där det föll omkring 1 dm nysnö.

Samma dag trängde kall luft ner över Norska Havet och den 28 utvecklades ett lågtryck över Sydnorge.

Detta försköts sedan långsamt åt sydsydost och tillhörande splittrade nederbördsområde gav även Skånes väst- och sydkust ett snötäcke den 29.

Därmed var hela landet snötäckt. På kvällen samma dag passerade en del kraftiga snöbyar österut över Skåne. Ett omfattande nederbördsområde rörde sig in mot södra Sverige från Nordsjön den 30.

Detta gav, främst den 31, stora nederbördsmängder med 2-3 dm blöt snö på västsidan av Sydsvenska höglandet. Flera svåra trafikolyckor inträffade och tågtrafiken Varberg-Borås fick ställas in.

Under natten till den 1 februari rörde sig ytterligare ett område med regn och snö österut över Götaland. På två dygn föll 50-70 mm i inre, östra Halland. Som mest var drygt 20 000 hushåll utan ström i västra Götaland.

Snödjupskarta för 15 januari 2004
Snödjupskarta för 15 januari 2004 Förstora Bild
Snödjupskarta för 31 januari 2004
Snödjupskarta för 31 januari 2004 Förstora Bild