Kallt i norr, milt i söder
Under natten till den 1 drog ett intensivt snöoväder bort österut från södra Sverige och efterlämnade upp till en dryg halvmeter snö i södra Västergötland.
Det följdes av en högtrycksrygg som gav övervägande klart och kallt väder i landets norra del med som lägst -32° i Lycksele och Vilhelmina den 2. Denna dag blev det också tillfälligt kallt i söder.
Den 3 passerade en front med sitt nederbördsområde landets södra hälft. Mest regn föll på västsidan av Sydsvenska höglandet, där Ullared fick 26 mm.
I mellersta och norra Norrland fick man 10-20 mm i smält form i samband med att ett lågtryck passerade österut den 4. Söder om lågtrycket blåste milda och hårda västvindar med temperaturer på upp till 11° i Karlshamn den 4 och på Skillinge i sydöstra Skåne den 5.
Från den 6 blev det därmed åter barmark i praktiskt taget hela Götaland, inklusive det tidigare så snörika området i Västergötland.
Kallare i söder
Sedan lågtrycket passerat kunde den kalla luften i norr sakta tränga söderut med början den 5. Vid gränsen till den milda luften i söder fanns ett område med snöfall, som gav 10-15 mm i nordvästra Götaland den 7.
Från den 9 och några dagar framåt var det rejält kallt i hela landet. Allra kallast var det den 11, då Vajmat i mellersta Lapplandsfjällen hade -39° och den 12, då Malmslätt och Horn i Östergötland hade -19°.
Vårvärme i söder
Den 12 kom en svag front in över landet västerifrån, varvid det föll underkylt regn på många håll i södra Norrland.
Därmed skedde en övergång till betydligt mildare väder i hela landet. Brittiska öarna och Nordsjön täcktes nu av ett mäktigt högtryck, medan lågtrycken styrdes österut på en nordlig bana över Ishavet och sedan åt sydost över Finland och västra Ryssland.
Ett sådant gav nederbörd och mycket hårt väder i Lapplandsfjällen den 13, där Stekenjokk rapporterade 29 m/s i medelvind.
I landet i övrigt rådde mestadels soligt väder, men längs väst- och sydkusten förekom utbredd dimma den 13-16. Där solen tittade fram blev det plusgrader på eftermiddagarna i större delen av landet.
Varmast var det den 15 med 10.5° i Karlstad, det tredje högsta februarivärdet där efter 1960, endast överträffat av rekordvärdet 12.0° den 25 februari 1998 och ytterligare ett värde samma månad.
Vårvärme i norr
Lågtrycksbanan i norr försköts något åt söder vid mitten av månaden och ett av lågtrycken gav en del nederbörd, mest som snö, i sydvästra Norrland, Svealand och nordöstra Götaland den 16-17.
Den 18-19 rörde sig ett djupt lågtryck sakta österut på en mycket nordlig bana från nordöstra Grönland över Svalbard till Novaya Zemlya.
Därvid fördes mild luft upp över hela landet, och i Norrland blev det nu mycket varmt för årstiden med upp till 13° i Söderhamn den 20.
I Lapplandsfjällen var det samtidigt mycket blåsigt med vindhastigheter på upp till 29 m/s i medelvind vid Stekenjokk och 40 m/s i kortvariga vindstötar vid Tarfala i Kebnekaisefjällen under den följande natten.
I samband med detta oväder föll lokalt stora nederbördsmängder i de västligaste Lapplandsfjällen, där exempelvis Hemavan fick 34 mm den 20-21.
Vinterväder i hela landet
När ovädret passerat strömmade kallare luft ner över landet. Den 22 gav ett mindre lågtryck och nederbördsområde upp till någon decimeter snö i delar av södra Svealand och norra Götaland.
Följande dag rörde sig ett lågtryck under fördjupning från Norska havet söderut till trakten av Trondheim.
Lågtryckets nederbördsområde passerade österut över större delen av Sverige den 24, men stannade upp över norra Norrland den 25.
Det gav omkring en decimeter nysnö på många håll, i Västerbotten och södra Lappland dock lokalt det dubbla. Under de följande dagarna fortsatte lågtrycket söderut, men hade nu börjat försvagas.
Lätt snöfall förekom dock på många håll, och i Götaland gav snöbyar lokalt stora mängder. Strömsnäsbruk i södra Småland hade exempelvis ett snödjup på 42 cm den 27.
I norr blev det nu åter kallt i samband med en högtrycksrygg som gav klart väder på många håll den 28 och natten till den 29, då Nedre Soppero i norra Lappland hade -37°.
I norr kom ett snöområde in från Norska havet under månadens sista dygn, varvid fjällen fick upp till 20 mm nederbörd.