Global temperaturanomali
Enligt Copernicus Climate Change Service var juni 2019 den hittills varmaste junimånaden både globalt och i Europa. Enligt deras beräkning var den globala medeltemperaturen 0,11° högre än för den näst varmaste junimånaden 2016.
Europa - Nytt franskt värmerekord
Enligt Copernicus Climate Change Service var juni 2019 för Europas del 0,98° varmare än den näst varmaste junimånaden 1999. Men det fanns ändå områden med svalare juniväder än normalt, till exempel Portugal och östra delen av europeiska Ryssland.
Det mest anmärkningvärda väderskeendet i Europa var den mäktiga värmeböljan över stora delar av kontinenten i slutet av juni.
I Frankrike sattes den 28 juni nytt värmerekord inte bara för juni utan för alla månader med toppnoteringar på 45,9° i Gallargues-le-Montueux och 46,0° i Vérargues. Det senare värdet var inte känt omedelbart utan kom in i efterehand från en närbelägen manuell klimatstation.
Det tidigare franska värmerekordet var 44,1° i Conqueyrac den 12 augusti 2003.
I Tyskland slogs det tidigare junirekordet inte bara en utan två gånger. Det fastställdes slutligen till 39,6° den 30 juni i Bernburg/Saale i delstaten Sachsen/Anhalt.
Nationellt junirekord sattes även i Tjeckien med 38,9° i Doksany den 26 juni.
Mycket varmt även på hög höjd
Listan med superlativer när det gäller hettan kan göras mycket lång. Som ytterligare exempel kan nämnas +9,3° den 29 juni vid stationen Colle Major på 4 750 meters höjd i Mont Blanc-massivet.
Nämnda stationen Colle Major svarade även för den allra lägsta temperaturen i Europa med -17,4° den 13 juni. För stationer under 1 000 meters höjd var den lägsta temperaturen -6,6° den 1 och 2 juni i Gagnheiði på Island (948 möh).
Vid några tillfällen gav kraftigt regn översvämningar i bland annat Serbien, Kroatien, Ungern och Schweiz. Den 23 juni fick Terpes i Ungern 155 mm och den 10 juni rapporterade Binn i Schweiz 154 mm. Detta är enligt den schweiziska vädertjänsten den sjätte högsta dygnsmängden i stationens snart 120-åriga historia.
Nordamerika - Mycket varm månad i Alaska
I Nordamerika var det under juni mer normala temperaturförhållanden än i Europa. I Alaska var det dock en ovanligt varm månad med temperaturöverskott på 2-5 grader, vilket för delstaten som helhet innebar den näst varmaste junimånaden hittills.
Den 12 juni var temperaturen uppe i 48,9° i Death Valley i Kalifornien och en lika hög temperatur noterades i Plutarco Elias Calles i Mexiko den 28 juni.
Stationen Denali Foot Camp i Alaska (ca 4 300 möh) rapporterade -18,3° den 6 och 8 juni. Bland observationer utförda på något lägre höjd kan nämnas -9.7° i Peter Sinks i Utah den 9 juni.
I början av månaden drabbades Guatemala av kraftiga regn och översvämningar. Där fick Puerto Barrios hela 360 mm på 24 timmar den 3 juni. I Guatemala City uppmättes 180 mm några dygn senare.
Även i sydöstra USA förekom kraftigt regn i början av månaden. Till exempel fick Boone i delstaten North Carolina 345 mm på tre dygn den 6-8 juni.
I gränsområdena mellan Texas och Mexiko föll mycket stora regnmängder den 24-25 juni. Enligt uppgift fick staden Harlingen i Texas över 300 mm på fyra timmar.
Asien – Kraftiga monsunregn i Indien
I Asien var juni varmare än normalt framför allt i den sydvästra delen och i en zon från Sibirien ner till Indien och Sydostasien.
Den högsta temperaturen rapporterades från Mitribah i Kuwait med 51,4° den 10 juni. Vid ett par tillfällen i början av månaden var det 51° även i Jacobabad i Pakistan.
Under sommarmånaderna brukar de allra lägsta temperaturena rapporteras från stationer på hög höjd i Centralasien. Ett exempel på detta är Wudaoliang i Kina som ligger på lite drygt 4 600 meters höjd och hade -7,8° den 4 juni.
Som kuriosa kan nämnas att en väderstation som nyligen placerats nära toppen av Mount Everest rapporterade -23,9° den 10 juni.
I Indien avancerade sommarmonsunen så sakteliga upp över landet under månaden med mycket kraftigt regn vid flera tillfällen. Den 28 juni rapporterade Paghar 455 mm regn.
I delstaten Assam i nordöstra Indien förekom svåra översvämningar när bland annat floden Brahmaputra nådde mycket höga vattennivåer.
Arktis – Isutbredningen minskade snabbt
Avsmältningen av havsisen avtog tillfälligt i mitten av juni och isutbredningen höll sig i stort sett konstant någon vecka. Men sedan minskade isutbredningen snabbt och höll sig i paritet med den för år 2012, som slutade med den hittills minsta utbredningen i början av september.
Som helhet höll sig temperaturen över det normala i praktiskt taget hela Arktis med de största temperaturöverskotten i ryska Arktis och östra delen av kanadensiska Arktis.
På Svalbard inskränkte sig dock temperaturöverskotten i allmänhet till 1-2 grader.
Den 19 juni steg temperaturen till hela 31,8° i Habarova vid ryska Ishavskusten i samband med att mycket varm luft strömmade norrut.
På Grönland var det som varmast i Kangerlussuaq med 22,1° den 18 juni.
Inne på den grönländska inlandsisen sjönk temperaturen till -33,3° vid Geosummit (drygt 3200 möh) den 3 juni. I lägre höjdnivåer hade Isachsen på Ellef Ringnes Island i kanadensiska Arktis -8,3° den 4 juni.
Antarktis – Kall inledning av den antarktiska vintern
I Antarktis var det en kall inledning den första vintermånaden juni.
Den 15 juni sjönk temperaturen till -82,7° vid Dome A (4084 möh) och den 8 hade Vostok (3488 möh) -82,2°. Det är även med antarktiska mått förhållandevis låga temperaturer för att vara i juni månad.
På bland annat den Antarktiska halvön var det däremot en mild junimånad där en förhållandevis hög temperatur rapporterades från Base Esperanza med 12,0° den 13 juni.
Sydamerika – Kraftiga regn i Uruguay
Juni var varmare än normalt, inte minst i nordöstra Argentina, Uruguay och sydöstra Brasilien.
Temperaturer över 38° förekom vid ett antal tillfällen och från Natagaima i Colombia rapporterades 40,2° den 27 juni.
Kallast var det i Mazocruz i de perunska Anderna med -17,2° den 23 juni. Nästan lika kallt var det i Uyuni i Bolivia med -16,7° den 3 respektive 23 juni.
I mitten av månaden förekom kraftiga regn i bland annat Uruguay och Brasilien. Den 15 juni rapporterade Goñi i Uruguay en dygnsmängd på 193 mm. Under en veckas tid den 11-18 juni föll sammanlagt över 300 mm vid minst 10 stationer i Uruguay.
Afrika - Varierande temperaturförhålllanden
I Tunisien och norra Algeriet var det på sina håll cirka 4 grader varmare än normalt under juni (referensperiod 1961-1990). Temperaturöverskott på 2-3 grader förekom även i exempelvis Sydafrika och Madagaskar.
Men det förekom även områden där juni var lite svalare än normalt, exempelvis i delar av Mauretanien och Senegal.
Den högsta temperaturen rapporterades från Adrar i Algeriet med 49,0° den 25 juni. Denna månad var det alltså bara en skillnad på tre grader mellan den högsta rapporterade temperaturen i Afrika respektive Europa, men så är det även en betydande skillnad i observationstäthet.
Den lägsta temperaturen rapporterades från Buffelsfontein i Sydafrika med -12,8° den 14 juni.
Från Le Baril på Réunion rapporterades en regnmängd på 196 mm den 26 juni.
Lite mer ovanligt var att även ögruppen Azorerna drabbades av kraftiga regn i mitten av månaden. Angra do Herosimo rapporterade 108 mm den 16 juni.
Kraftiga regn förekom under månaden även i exempelvis Uganda, där man varit inne i en mycket regnig period sedan i april.
Australien/Oceanien – Torrt i Australien och Nya Zeeland
Juni var på det hela taget varmare än normalt i Australien. Men det rörde sig inte om några större temperaturavvikelser utan i allmänhet knappt en grad.
Varmast var det den 12 och 13 juni i Bradshaw i Northern Territory med 36,5°. Denna notering öveträffas med några tiondelar av ett värde på 36,8° i Lufi-Lufi på Samoa den 3 juni. Kvaliteten på den mätningen är okänd.
Kallast i Australien var det den 20 juni med -12,0° i Perisher Valley i New South Wales.
Det var även en övervägande torr månad med nederbördsunderskott i de flesta australiensiska delstater. Även på Nya Zeeland var det genom högtrycksdominans en ovanligt torr månad.
Den största dygnsmängden i Australien, 116 mm i Bungwahl i New South Wales den 5 juni, förekom i samband med ett utbrott av kall luft över sydöstra Australien. Därmed föll en del av nederbörden som snö i högre liggande delar med en del avstängda vägar som följd.
Från Kapimarangi i Karolinerna rapporterades en dygnsmängd på 160 mm den 18 juni.
Extremvärden:
- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.
Källor:
- Analyser och observationer från de nationella meteorologiska institutens och forskningsinstitutioners webbsidor och twitterkanaler samt från det ordinarie globala observationsutbytet.