Året inleddes med höga vattenstånd som ett resultat av kraftiga sydvästliga vindar som successivt höjt vattenståndet över medelvattenstånd under senare delen av 2013.
Lång period med låga vattenstånd
I januari skedde ett väderomslag till högtrycksbetonat väder med nordostliga vindar som successivt sänkte nivåerna runt den svenska kusten. I mitten av mars noterades årets lägsta vattenstånd med -120 cm i Skanör.
De låga nivåerna höll sig fram till i augusti när ett flertal lågtryck med kraftiga vindar kortvarigt höjde vattenståndet till det normala igen.
Havsvattenståndet i Viken och Klagshamn (dygnsmedelvärden). För Öresund beskrivs vattenståndet (cm) i dess norra del av Viken och i dess södra del av Klagshamn. I diagrammet kan man se tillfällen då nivån i Viken är högre än i Klagshamn, dvs då det förekommer inflöde av saltvatten.
Fortsatt låga vattenstånd under hösten
Stabilt högtrycksväder med svaga nordostliga vindar höll vattenstånden mestadels under det normala runt den svenska kusten. Några få tillfällen med kraftiga vindar i oktober månad höjde tillfälligt vattenståndet och 24 oktober noterades årets högsta vattenstånd med +109 cm i Kalix.
Stigande vattenstånd under slutet av året
Den långa perioden med låga vattenstånd i Östersjön skapade mycket goda förutsättningar för inflöde av nytt saltrikt vatten till Östersjön. I början av december påbörjades ett större saltvatteninbrott till Östersjön, det största sedan 1993, och vattenståndet i Stockholm, som återspeglar medelvolymen i Östersjön väl, steg från ca -40 till +50 cm.
Stationerna Ratan och Stockholm (dygnsmedelvärden) representerar här vattenståndet (cm) i Östersjön.
Årsmedelvärden under det normala
Det ihållande lugna och stabila vädret med förhärskande nordostliga vindar under året som helhet gjorde att medelvattenståndet för 2014 hamnade under det normala vid nästan alla stationer.