Projektet syftar till att utveckla metoder, teknik och användandet av drönare, satelliter och hydrauliska modeller för att beräkna vattennivå och vattenföring. Förhoppningen är att projektets resultat kommer kunna underlätta mätningar i svårtillgängliga området, men även bidra med mätningar som inte har genomförts tidigare.
Data som samlas in med drönare blir inte alltid lika exakt som observationer, och det här projektet syftar till att minska avvikelserna, det görs bland annat genom att förbättra drönarnas sensorer. Projektet har också som målsättning att visa betydelsen av tekniken på olika plaster med olika syften som vid översvämning och klimatanpassning. Samt etablera tekniken som det nya normala på platser som är svårtillgängliga.
Brett europeiskt samarbete
UAWOS är ett samarbete mellan forskningsinstituten SMHI, Danmarks tekniska universitet (DTU), Münchens tekniska universitet (TUM), Italiens nationella forskningsråd (CNR) och företagen Lobelia/isardSAT (Spanien), Drone Systems (Danmark), Thurn Group (Storbritannien), SPH Engineering (Lettland) och Geolux (Kroatien).
De olika samarbetsaktörerna kommer bidra med sin expertis i utvecklandet av tekniken exempelvis genom att förbättra och utveckla drönarnas sensorer till att kunna mäta vattnets nivå, hastighet och djup, system på drönare som kan integrera olika mätsensorer och metod för att använda satellitdata och observationer. Projektet har också som målsättning att visa betydelsen av tekniken på olika platser med olika syften som vid översvämning och klimatanpassning. Samt etablera tekniken som det nya normala på platser som är svårtillgängliga.
Praktiska tillämpningar för att svara på olika frågeställningar
Projektet innebär att SMHI och de andra aktörerna kommer demonstrera praktisk tillämpning i en rad olika områden däribland:
- Västafrika (Niger, Nigeria och Benin) för att titta på översvämningsrisk.
- Centraleuropa (Alperna, norra Italien och södra Tyskland) för att titta på värdet av systemet för översvämning och extremt höga flöden.
- Arktisk miljö i Alaska (Tanana River, Kobuk och Koyukuk Rivers) och Sverige (Torne Älv). För att titta på värde för vattenföring i klimatsystemet och färskvattenflödet i isarna.
SMHIs roll I projektet
SMHI kommer bland annat utföra så kallade drönarkarteringar, samt beräkna avbördningskurvan i flera områden. SMHI ska också kartera vattendrag där det finns möjlighet att använda satellitdata för tillämpningar redan nu.
En faktor som gör projektet speciellt är att SMHI både utvecklar och är användare av den nya tekniken. Från praktisk användning ute i fältet, till att avancera inom forskningen, samt förbättra observationer och prognoser.