SMHI har studerat våtmarkers effekt på vattenbalans, vattenföring och ämnestransport i flera decennier. Med hjälp av hydrologiska modeller (numera S-HYPE) utreds regional påverkan i hela Sverige, vilket är betydelsefullt för att ta hänsyn till effekter nedströms om våtmarkerna.
Förutom att bidra med flera viktiga ekosystemtjänster som grundvattenbildning, vattenrening och kolsänka har våtmarker stor betydelse för biologisk mångfald. Arbete med att restaurera och anlägga nya våtmarker är av stor vikt för att nå Sveriges miljömål (bland annat Mål 7 myllrande våtmarker), Agenda 2030 (Mål 15 ekosystem och biologisk mångfald) och uppfylla Ramsar-konventionen. Andra myndigheter som arbetar med våtmarker är bland annat Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Havs- och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen.
Komplexa samband mellan hydrologi och biologisk mångfald
Det som är nytt i den här studien är att den resulterat i förslag på hur de komplexa sambanden mellan hydrologi och biologisk mångfald kan uttryckas konkret med hjälp av hydrologiska indikatorer för våtmarker, specifikt kopplade till olika organismgrupper. Indikatorerna kan användas för att optimera biologisk mångfald vid våtmarksanläggning eller -restaurering, för att bedöma effekten av mänsklig påverkan, förutsäga effekten av klimatförändringar, och som verktyg för vidare forskning.
Blickar framåt
Det finns olika angreppssätt att utforska kopplingen mellan biologisk mångfald och hydrologi, till exempel genom litteraturstudier eller genom att analysera stora datamängder med artificiell intelligens.
Forskarna hoppas också på att förslagen på indikatorer för våtmarker ska testas och förfinas i fältstudier.
Läs rapporten här:Effects of hydrology on wetland biodiversity A literature study and development of hydrological indicators.