Som jag berättat i ett tidigare inlägg ägde en stor översvämningsövning rum i Paris mellan den 7 och 18 mars. Det är nästan så att man kan tro att de övningsansvariga anade vad som skulle komma, för som bekant drabbades den franska huvudstaden och omgivande områden i slutet av maj och början av juni av mycket höga vattennivåer som till och med fick Louvren att stänga och flytta upp tusentals konstföremål från källaren.
I övningen simulerade man nivåer jämförbara med en omfattande översvämning 1910, då Seine vid sitt maximum nådde 8.62 m över det normala. Nu hamnade man inte riktigt i närheten av den siffran – Seine låg som högst 6.10 m över det normala – men konsekvenserna blev ändå stora med fyra omkomna, tjugofyra skadade, nära 20 000 hushåll evakuerade och materiella skador uppskattade till minst en miljard euro. Den franska regeringen har nu förklarat katastroftillstånd i 862 kommuner, de flesta i ett band som sträcker sig från Parisområdet åt sydväst ned till staden Châteauroux.
Maj var en synnerligen regnrik månad i Frankrike, inte i minst i regionen Île-de-France, där Paris ligger. Den franska vädertjänsten Météo-France rapporterar att det i detta område var den blötaste majmånaden under perioden 1959-2016. Stationen Paris-Montsouris i södra delen av staden slog rekord med 179 mm. Tidigare rekordet låg på 133 mm.
Kulmen kom de allra sista dagarna i månaden, då ett omfattande lågtrycksområde parkerade över Centraleuropa och de redan mättade markerna dränktes av ett intensivt regnande. Den ackumulerade regnmängden över tre dagar nådde då ofta 80-100 mm i regionerna Centre och Île-de-France, motsvarande nederbörden under tre månader.
I anslutning till de biflöden som föder Seine (främst Marne, Aube, Yonne och Loing) finns artificiella sjöar som vid behov ska kunna fyllas för att begränsa vattenmängderna som rinner ut i Seine. Dessa utnyttjades till bristningsgränsen, men denna gång räckte det inte och frustrationen blev naturligtvis stor bland dem som fick sina hem eller företag förstörda.
Som så ofta i kaotiska situationer uppstod rykten och konspirationsteorier, som det att myndigheterna med berått mod skulle ha ”dränkt” förstadsområdena uppströms Paris i syfte att i möjligaste mån skona huvudstaden. Detta rykte är en klassiker som, åtminstone i Frankrike, ofta uppstår i olika varianter vid översvämningar, men det avfärdas helt av experter som invänder att man inte har några som helst möjligheter att avleda dylika mängder vatten.
Vattennivåerna har nu sjunkit och varningarna har trappats ned, men parisarna får i stället tampas med problem av annat slag som de möjligen är mer välbekanta med, nämligen en rad strejker som begränsar tåg- och flygtrafiken och fyller gatorna med sopor. Som tur är börjar nu EM i fotboll. Det hårt prövade franska folket har behov av glädjeämnen.