Under tisdagen den 5 mars kunde vi konstatera att den meteorologiska våren anlände till Umeå i Västerbotten redan den 28 februari. Detta är ett ovanligt tidigt datum. Endast tre gånger tidigare har det inträffat att våren anlänt till björkarnas stad redan i februari. Rekordet är från 2014 (22 februari) följt av 2015 (24 februari) samt 1959 (26 februari). Statistik över vårens ankomst i Umeå finns från 1859 och framåt.
Årets ankomstdatum är således det fjärde tidigaste som observerats i Umeå. Femteplatsen intas nu av 1948 då våren i Umeå anlände den 1 mars. Det allra senaste ankomstdatumet för Umeås del är den 25 maj vilket skedde nödåret 1867 följt av den 10 maj 1881 och den 3 maj 1899 och 1969.
Absolut minimala marginaler för våren i Umeå
Bakom det faktum att den meteorologiska våren i år lyckats anlända till Umeå redan i februari ligger att detta skedde med absolut minimala marginaler. Som bekant krävs att dygnsmedeltemperaturen är minst 0,1° under sju dygn i följd för att meteorologisk vår skall anses råda. De senaste sju dygnens medelvärde har alla legat inom intervallet 0,1°-0,8°. Detta torde illustrera de torftiga förutsättningar våren haft där uppe. Och i detta fall även slumpens inverkan.
Våren mer än en månad tidig i Umeå
Den meteorologiska våren skall normalt sett (avser 1991-2020) anlända till Umeå i början av april. Årets vår är således mer än en månad tidigare än normaldatumet.
Meteorologisk vår även på Hornslandet i Hälsingland
Även vid kustnära delar av Hälsingland och Gästrikland har våren lyckats pressa sig in på årstidskartan. Av SMHIs stationer i området fick Kuggören ute på Hornslandet öster om Hudiksvall meteorologisk vår den 28 februari. Även Hudiksvall har efter granskning bedömts ha fått meteorologisk vår från den 28 februari. Där är våren drygt två veckor tidigare än normalt.
Även delar av mellersta Värmland fick under tisdagen konstaterad vår från den 28 februari, däribland Sunne, Östmark och Gustavsfors. Även där är våren tidig i år, drygt tre veckor före normal tidtabell.
Minimala marginaler åt andra hållet
I Gästrikland föll våren på målsnöret i både Gävle och Eggegrund vilket även gäller för Torpshammar i Medelpad. För samtliga tre stationer gäller att dygnsmedeltemperaturen för det sjunde dygnet var exakt 0,0°. För vår hade det krävts 0,1°. Vid Brämön utanför Sundsvall i Medelpad var dygnsmedeltemperaturen exakt 0,0° under både det sjätte och det sjunde dygnet. Så små kan marginalerna vara åt andra hållet ibland. Där får man vänta på den av många efterlängtade våren. Vilket är helt i sin ordning då våren normalt anländer dit i mitten eller slutet av mars.
Framöver ser högtrycksbetonat väder med kalla nätter ut att dominera vädret i landet varför den meteorologiska våren väntas ta sportlov.
//Misha