Efter några dygn med kallt högtrycksväder blev det under veckoslutet den 11-12 februari en radikal väderomläggning i norra Sverige. Den bakomliggande orsaken var ett djupt och intensivt lågtryck som drog fram på Ishavet. I samband med detta utbredde sig mycket kraftiga västliga eller nordvästliga vindar i norr.
Vindbyarna snuddade vid rekordvärden
I Tarfala i Kebnekaisemassivet (1 150 möh) registrerades vindbyar på 53,1 m/s klockan 15 på söndagseftermiddagen. Det är inte långt från byvindsrekordet för Februari under den tid stationen drivits av SMHI. I februari 1993 noterades vindbyar på 76 m/s, men då var det mätningar från Stockholms universitet.
Eftersom vindriktningen höll sig omkring nordväst så blev det mycket kraftiga vindbyar i vissa fjälldalar som är orienterade i den riktningen. Vid Stora Sjöfallet uppmättes vindbyar på 43,7 m/s, vilket är februarirekord för den stationen. Vindmätningarna vid Stora Sjöfallet startade 1996.
Hastig temperaturstegring
När vinden slog igenom nere vid marken så revs kalluften upp i rask takt.
I till exempel Älvsbyn i Norrbotten steg temperaturen under söndagen från -24° klockan 07 till +5° klockan 18. Därefter ökade temperaturen ytterligare något men i ett långsammare tempo. Den snabbaste temperaturökningen skedde mellan klockan 13 och 14 från -12,6° till +0,9°. Under den timmen ökade medelvinden från 0,9 m/s till 5,2 m/s.
Det är möjligt att temperaturen på några ställen i norra Sverige kan nå upp till rekordvärden för februari under måndagsdygnet. I så fall återkommer vi till detta i ett senare inlägg.
Mycket nederbörd i Katterjåkk men snön sjönk ihop
Den kraftiga västliga till nordvästliga vinden alstrade mycket nederbörd i framför allt de nordvästra fjällen, där Katterjåkk fick 19 mm under söndagsdygnet. Men det var en blandning av både regn och snö så snödjupet sjönk från 126 till 120 cm den 12-13.