För andra året i rad har det inte varit någon storm i svenska farvatten under hösten. Nu under hösten 2022 har medelvinden inte ens nått upp till gränsen för det som tidigare kallades halv storm.
I SMHIs officiella månadssammanfattningar har det sedan mycket länge funnits en tabell med medelvind på minst 21 m/s vid svenska kuststationer. Den gränsen är förmodligen inte vald av en slump utan sammanfaller med gränsen för 9 Beaufort. Detta räknas nu kort och gott in i begreppet kuling, men förr kallades detta i Sverige för "halv storm".
Om vi ska vara riktigt noga går gränsen för 9 Beaufort vid 20,8 m/s. Under hösten var den högsta rapporterade medelvinden 20,7 m/s vid Vinga den 16 oktober. Så det var inte långt ifrån, men nära skjuter ingen hare.
Just den 16 oktober var det faktiskt vindar som orsakade en del skador i samhället. Från Brovallen i södra Dalarna och Vimmerbytrakten kom rapporter om trädfällning. Men det var snarast den typ av oväder vi har under sommaren med kraftiga fallvindar i samband med åska och regnskurar.
Den 16 oktober var för övrigt höstens åskrikaste dygn, vilket bland annat framgår i Mishas officiella sammanfattning av hösten 2022.
Hösten 2022 bjöd på temperaturöverskott i hela Sverige.
Någorlunda detaljerade tabeller med vindar på minst 21 m/s finns i våra månadsöversikter sedan 1946 och fram till i år finns inget annat fall med en höst helt utan vindar på minst 21 m/s.
Om vi går till våra fjällstationer hittar vi ett par tillfällen med storm i medelvind under hösten 2022. Som mest 27,2 m/s vid Stekenjokk den 19 oktober. Men även detta är rätt blygsamt jämfört med vad man kan få uppleva när höststormarna verkligen sätter in i fjällen.
Begreppet "halv storm" var inte speciellt populärt bland meteorologer. Det skulle kunna missförstås som hälften av vindhastigheten vid storm 24,5 m/s. Men då är vi knappt uppe i kulingstyrka. 1976 försvann begreppet halv storm officiellt.
Sverker Hellström