Inte en enda höststorm, inte ens en halv

För andra året i rad har det inte varit någon storm i svenska farvatten under hösten. Nu under hösten 2022 har medelvinden inte ens nått upp till gränsen för det som tidigare kallades halv storm.

I SMHIs officiella månadssammanfattningar har det sedan mycket länge funnits en tabell med medelvind på minst 21 m/s vid svenska kuststationer. Den gränsen är förmodligen inte vald av en slump utan sammanfaller med gränsen för 9 Beaufort. Detta räknas nu kort och gott in i begreppet kuling, men förr kallades detta i Sverige för "halv storm".

Om vi ska vara riktigt noga går gränsen för 9 Beaufort vid 20,8 m/s. Under hösten var den högsta rapporterade medelvinden 20,7 m/s vid Vinga den 16 oktober. Så det var inte långt ifrån, men nära skjuter ingen hare.

Analys av väderläget klockan 14 den 16 oktober 2022. Med frontsystem och regnområden över Sverige.
Analys av väderläget klockan 14 den 16 oktober 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Just den 16 oktober var det faktiskt vindar som orsakade en del skador i samhället. Från Brovallen i södra Dalarna och Vimmerbytrakten kom rapporter om trädfällning. Men det var snarast den typ av oväder vi har under sommaren med kraftiga fallvindar i samband med åska och regnskurar.

Den 16 oktober var för övrigt höstens åskrikaste dygn, vilket bland annat framgår i Mishas officiella sammanfattning av hösten 2022.

Hösten 2022 bjöd på temperaturöverskott i hela Sverige.

Någorlunda detaljerade tabeller med vindar på minst 21 m/s finns i våra månadsöversikter sedan 1946 och fram till i år finns inget annat fall med en höst helt utan vindar på minst 21 m/s.

Om vi går till våra fjällstationer hittar vi ett par tillfällen med storm i medelvind under hösten 2022. Som mest 27,2 m/s vid Stekenjokk den 19 oktober. Men även detta är rätt blygsamt jämfört med vad man kan få uppleva när höststormarna verkligen sätter in i fjällen.

Begreppet "halv storm" var inte speciellt populärt bland meteorologer. Det skulle kunna missförstås som hälften av vindhastigheten vid storm 24,5 m/s. Men då är vi knappt uppe i kulingstyrka. 1976 försvann begreppet halv storm officiellt. 

Sverker Hellström