För en tid sedan skrev jag om Götalands köldrekord för april som fyllde 75 år den 4 april.
Nu är det dags för jubileum även för Götalands köldrekord för maj månad, och det fyller hela 100 år nu på måndag den 1 maj.
Det var nämligen den 1 maj 1917 som Lommaryd i Småland rapporterade -12,0°, ett värde som ingen station i Götaland överträffat vare sig förr eller senare.
Svenska temperaturrekord (SMHI)
Hungervåren 1917
I år har vi i media hittat artiklar som uppmärksammat att det nu är hundra år sedan den så kallade hungervåren 1917. Då förekom upplopp i bland annat Västervik och Stockholm.
Artiklarna har mest handlat om den svåra livsmedelssituationen 1917, men man har även nämnt att vädret det året var allt annat än gynnsamt.
Som framgår av SMHIs klimatindikator för vårtemperatur så har vi efter 1917 inte haft en så kall vår i Sverige. Låt vara att det under senare delen av 1800-talet var några ännu kyligare vårar än den 1917.
Som om det inte räckte med det kalla vårvädret, så fortsatte 1917 med stora ytterligheter i vädret. Efter en osedvanligt varm och på sina håll mycket torr junimånad följde ytterligare ett köldrekord för Götalands del. Det var i juli månad då Eckersholm i Småland med -3,5° tangerade ett köldrekord från 1902.
Ingmar Bergman och den 1 maj 1917
För ett antal år sedan skrev jag en krönika där jag konstaterade att Ingmar Bergman i sin kanske allra bästa film, Smultronstället, låtit en scen utspelas just den 1 maj 1917.
Det är när filmens huvudperson, Isak Borg, i en drömsyn återkallar minnet av sin otrogna hustru flamsande omkring i skogen med en annan man. Och i filmen får vi veta att detta hände just tisdagen den 1 maj 1917.
Jag förmodar (dock utan att vara helt säker) att det var en ren tillfällighet att Ingmar Bergman råkade välja ett meteorologiskt högintressant datum då han skrev manus till filmen. I själva verket var det nog så att vädret den 1 maj 1917 var så ruggigt att det knappast lockade till några aktiviteter i det gröna.