En lång period utan stormar i våra farvatten har nu brutits

Den 19 november 2020 blåste det västsydväst 25,4 m/s vid Väderöarna i Bohuslän. När den stormen bedarrat visste vi inte att det skulle dröja 14 månader innan vi åter skulle få uppleva stormvindar i våra farvatten. Men nu under torsdagen den 20 januari var det dags med nord 26,9 m/s vid Örskär, nordnordväst 25,8 m/s vid Söderarm och nordväst 25,1 m/s vid Fårösund-Ar. 

Söderarm och Örskär ligger vid Upplandskusten och Fårösund-Ar på nordligaste Gotland. Bakom ett mindre lågtryck och en kallfront blåste det upp kraftiga nordliga till nordvästliga vindar. Det är vindriktningar som kan vara svåra vid Upplandskusten och på Gotlands nordspets. Det kan på sina ställen bli en släng av stormvindar trots att ingen formell stormvarning varit utfärdad vid det här tillfället.

Bilden visar en analys av väderläget klockan 07 den 20 januari 2022.
Väderanalys gällande klockan 07 den 20 januari 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Vi är just nu inne i en period med oro i lufthavet. Väderkartan från torsdagsmorgonen påminner i hög grad om väderkartan från i måndags då vi hade stormbyar på flera håll i Sverige.

Bilden visar en analys av väderläget klockan 01 den 17 januari 2022.
Väderanalys gällande klockan 01 den 17 januari 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Tioårsblåst i Härjedalen

426 dygn utan storm i våra farvatten

Från den 20 november 2020 fram till den 19 januari 2022 var det alltså inte ett enda tillfälle med stormvindar i svenska farvatten. Det vill säga i 426 dygn. Det är en mycket lång period och hela kalenderåret 2021 förflöt utan stormar.

Men det är ändå inte rekord i det här avseendet. Vi hade 594 stormfria dygn innan stormen Simone den 28 oktober 2013. Här får vi undanta högfjällsstationer för där är det några stationer som är så vindutsatta att det kan bli både storm- och orkanvindar lite då och då.

Lokala stormbyar i inlandet

När det gäller blåsten och vindbyarna vid mer inlandsbetonade stationer så verkar det som att det inte varit fullt så häftigt som i söndags och måndags.

I Hällum i Västergötland nådde byvinden precis upp till gränsen för stormbyar med 24,5 m/s i onsdags kväll den 19 januari.

Visby flygplats hade också stormbyar 27 m/s under torsdagen. Det kan vara lite av en smaksak om man betraktar det som en inlandsstation eller inte.

Orkanbyar har förekommit i Söderarm med 34,4 m/s och Örskär med 32,8 m/s.

Sedan har vi en felflaggad byvind på 41,0 m/s vid Gotska Sandön. Vindmätaren på Gotska Sandön verkar för närvarande ha en del hyss för sig så det måste vi nog kolla upp.

Sverker Hellström