Den mycket varma midsommaren 1970

För ett par månader sedan skrev jag om den mycket långa vintern för 50 år sedan. Jag antydde då att det skulle komma en uppföljning om hur vädret tedde sig under midsommaren det året. Då var det i stället ovanligt varmt.

Jag tycker annars att just tiden kring midsommar brukar vara ett svagt kort under sommaren. Men det kanske bara är en psykologisk effekt betingat av att förväntningarna är extra högt ställda då.

Allra varmast under midsommaren 1970 hade Köping i Västmanland med 34,3°. Målilla i Småland kom inte långt därefter med 34,2°. Lite längre norrut kom Edsbyn i Hälsingland upp i 32,7°. För Stockholms del var 1970 den allra varmaste midsommaraftonen sedan mätningar inleddes där i mitten av 1700-talet.

Midsommarväder

Men värmen hade sina avigsidor. I samband med en solkurva som bildats strax utanför Göteborg spårade ett tåg ur och två personer omkom.

Varmast i juni sedan 1947

För att hitta högre junitemperaturer än så i Sverige får vi gå tillbaka till 1947. Den gången var det inte som varmast vid midsommar utan de sista dagarna i månaden.

Ett tillfälle med mycket höga temperaturer just kring midsommar var dock förutom 1970 även 1935.

Det märkliga midsommarvädret 1867

Om vi går riktigt långt tillbaka i tiden så hittar vi en märklig midsommar under nödåret 1867. Det året var våren och försommaren exceptionellt kyliga. Men lagom till midsommaren kom rekordvarm luft in över framför allt norra Sverige. Om man vågar tro på tiondelarna i så gamla mätningar så noterade då Piteå ett värmerekord på 32,1° som fortfarande står sig.

nödåret 1867

Sverker Hellström