-22,6° i Nikkaluokta, kallast för årstiden sedan 1997

Som säkert de flesta märkt så är det just nu ovanligt kyligt vårväder för att vara så här långt fram i april. Kalluften täcker inte bara Sverige utan den har nått långt ner i Europa den senaste veckan. Till och med delar av Nordafrika har berörts.

Bilden visar en karta med avvikelse från normal dygnsmedeltemperatur i Europa den 20 april 2024..
Avvikelse från normal dygnsmedeltemperatur den 20 april 2024. Referensperiod 1991-2020. Illustration ECMWF, Copernicus Climate Change Service Förstora Bild

Natten till måndag den 22 april rapporterade Nikkaluokta i nordligaste Lapplandsfjällen -22,6°. För att finna en lägre temperatur i Sverige så här långt fram i april får vi  gå tillbaka till 1997. Då hade Gielas i södra Lapplandsfjällen -23,4° så sent som den 29 april.

Går vi ännu längre tillbaks i tiden så finner vi ännu bistrare temperaturer. Stenudden i mellersta Lappland rapporterade -29,3° den 26 april 1971. Nattens värde från Nikkaluokta skulle inte ens ha räckt till för köldrekord om det hade varit maj månad. Det svenska majrekordet är -24,1° i Fjällnäs i Härjedalen den 3 maj 1981.

Lägsta temperaturer i maj

Kalluft långt ner i Europa

I början av förra veckan etablerades ett väderläge med högtryck över Atlanten och lågtryck i öster. Med en sådan lufttrycksfördelning fick nordliga vindar fritt utrymme att utbreda sig långt söderut.

Bilden visar en karta med en väderanalys över Europa den 16 april 2024.
Väderanalys gällande klockan 14 den 16 april 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

Den gångna natten den 22 april var det frost i exempelvis Genève, Zürich, Frankfurt och Prag. Flera högt belägna stationer i Alperna redovisar en snödjupsökning med omkring en halvmeter de senaste dagarna.

Vi kan vänta oss ytterligare några kalla dygn och då får vi kanske anledning att återkomma med ytterligare något blogginlägg. 

Sverker Hellström