Nyhetsarkiv

Ny satellit bidrar med väderdata över Arktis

MeteorologiForskning

En ny svenskledd satellit för att förbättra täckningen över Arktis har nu fått stöd av tillräckligt många länder inom den europeiska rymdorganisationen ESA för att nå en godkänd budget. Därmed kan arbetet gå vidare med att bygga en första prototyp av Arctic Weather Satellite, en polär satellit som …

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs första egna expedition med forskningsfartyget Svea

Oceanografi

Nu har det nya forskningsfartyget Svea kastat loss från Åhus hamn. Det är första gången som SMHI genomför en alldeles egen expedition med detta fartyg. Uppdraget är att ta reda på hur havet mår. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

WMO:s klimatrapport inför COP 25: Allvarligt läge för klimatet

KlimatForskning

Inför klimatmötet COP 25 i Madrid sammanfattar FN:s världsmeteorologiska organisation WMO klimatförhållanden under 2019 och det senaste årtiondet. Det står klart att det senaste årtiondet har präglats av exceptionell värme globalt, is som minskar och stigande havsnivåer, vilket påverkas av …

Publicerad: Senast uppdaterad:

November 2019 - Vart tog solen vägen?

MeteorologiKlimat

Solen lyste med sin frånvaro under en stor del av november 2019, himlen dominerades av moln, det var disigt och dimmigt på många håll och antalet soltimmar var betydligt under det normala. Månaden inleddes kallt och den meteorologiska vintern anlände till södra Norrland och västra Svealand i början …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Hösten 2019 - En tämligen odramatisk höst

Meteorologi

Hösten 2019 fick en ovanligt mild inledning. Den 1 september fick Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan ett tropiskt dygn och Målilla och Norrköping fick nytt temperaturrekord. Hösten som helhet blev mild i Götaland och upp till Hälsingland.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI bidrar till stor satsning inom marina AI-innovationer

Oceanografi

SMHI deltar tillsammans med flera samarbetspartners i projektet Ocean Data Factory Sweden (ODF), även känt som ”datafabriken”, som nyligen beviljats utvecklingsstöd från Vinnova. Syftet är att öka användningen av marina data med hjälp av artificiell intelligens (AI).

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHI presenterade nytt sätt att arbeta med vädervarningar på Mötesplats Samhällssäkerhet

SMHI arbetar med att förnya systemet med vädervarningar. I april 2021 införs varningar baserade på konsekvenser och ett nytt sätt att arbeta med vädervarningar startar. Nyligen medverkade SMHI vid Mötesplats Samhällssäkerhet för att berätta om införandet av de förnyade vädervarningarna.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mängden växthusgaser i atmosfären fortsätter öka även i år

Klimat

Nivåerna av växthusgaser i atmosfären fortsätter öka, enligt världsmeteorologi-organisationen WMO. WMO menar att utvecklingen innebär att framtida generationer kommer att möta allt svårare effekter av klimatförändringen, som stigande temperaturer, mer extremt väder, problem med vatten, …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Antarktis smältande isar påverkar Sveriges havsnivåer

OceanografiKlimatForskning

IPCC:s senaste specialrapport om havet och kryosfären i ett förändrat klimat ligger till grund för SMHIs pågående arbete med att uppdatera beräkningar och tjänster gällande havsnivåer runt Sveriges kuster, något som är viktigt för bland annat samhällsplanerare. 

Publicerad: Senast uppdaterad:

Stigande hav samlade experter

OceanografiKlimat

Detaljerade mätningar och analyser visar att havet stiger i allt snabbare takt. Det är en utveckling som kommer att fortsätta under en lång tid framåt. Nyligen samlade SMHI forskare och representanter från myndigheter och kommuner för att diskutera lösningar för klimatanpassning.

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad