Sammanfattning
Vädret har alltid betytt mycket för människornas tillvaro. Under de senaste 100 åren har kunskapen om väderskeenden ökat alltmer, men ännu är det mycket som är förborgat för oss. Under mitten av 1950-talet började meteorologerna använda sig av datatekniken i sitt arbete. De första 10 åren var det mera experiment än användande i det dagliga arbetet. Idag 1994 skulle inte meteorologen kunna klara sig utan detta hjälpmedel och meteorologerna är bland de intensivaste datoranvändarna. Atmosfärens processer är så omfattande och svårberäknade att det krävs mycket stor datorkapacitet för att bestämma tillstånd och förändiingar i lufthavet. Trots alla tekniska hjälpmedel har vi ganska långt kvar innan vi kan göra tillförlitliga prognoser för mer än ca en vecka.
Häftet Du håller i handen är ett försök att göra meteorologin och meteorologens arbete mer kända för en större allmänhet. Vi har också beskrivit klimatlära på några sidor. Klimatet är ofta glömt i de meteorologiska böckerna, men klimatologisk kunskap är till stor samhällsnytta och bör utnyttjas av varje samhällsplanerare. Med goda kunskaper i klimatologi kan samhället spara både på energi och miljö.
Häftets innehåll är anpassat till grundskolans högstadium och gymnasiets NO- och SO-linjer. Meteorologi och klimatologi är tvärvetenskapliga och innehåller bland annat ämnen som matematik, fysik, kemi, statistik och geografi. Dagligen har meteorologen nytta av sina kunskaper i dessa ämnen
i sitt arbete och det är en förhoppning att eleverna kommer att se en koppling mellan teori och praktik, när de använder häftet som kursmaterial.
Vi hoppas Du skall ha nytta och glädje av vårt häfte.