Medvind nr 4, 2018

Typ: Övrigt
Författare:
Publicerad:

Sammanfattning

Välkommen till årets sista nummer av Medvind! Den här gången berättar vi bland annat om hur underlag från SMHI kan bidra till säkrare vintervägar. 

Trafikverket och nära hälften av Sveriges kommuner använder SMHIs skräddarsydda konsulttjänst för vintervägar. Med hjälp av tjänsten får de ansvariga beslutsunderlag så att de både kan säkerställa farbara vägar och hushålla med sina resurser.

Läs också om projektet där SMHI har tagit fram en ny tjänst för att producera klimatdata som bygger på beräkningar utifrån historiska väderobservationer. Den nya klimatdatan kan fritt laddas ned och användas för forskning och utveckling av nya klimattjänster.

Vi berättar även om hur klimatperspektivet kan bli tydligare i svensk havsplanering. Läs också om forskare från SMHI som undersökt hur näringsämnen från land tas upp i kustzonen.

Vinter innebär inte alltid tillräckligt med snö för alla behov. Vi berättar om Vemdalen där Skistar har tagit hjälp av SMHIs vattenprognoser för att kunna planera produktionen av snö till skidanläggningen.

Lite mer smått och gott hittar du också i Medvind. På återseende nästa år!